Så här på INTERNATIONELLA KVINNODAGEN den 8 mars 2021, 20 år efter deras forskningsrapports tillkomst, bör man slå ett slag för dessa oslagbara damer!. Amatörerna vid vårt eget skattefinansierade Public Service / Dokument Inifrån såg till att den lades för fäfot, trots att den var banbrytande i sitt slag och höll god kvalitét. Men i den internationella konkurrensen har den stått pall och väl fyllt sin funktion.

I artikeln Slarviga slag mot Slagen Dam av Olle Folke, forskare i statsvetenskap vid Columbia University och Institutet för Näringslivsforskning (IFN), Petra Ornstein, doktorand i statistik vid Uppsala universitet och Johanna Rickne, forskare i nationalekonomi vid IFN, fick den dock upprättelse.

De skriver:

"I den här texten har vi diskuterat två påståenden i debatten om granskningen av Slagen Dam. Det första visade sig vara helt taget ur sitt kontext såtillvida att det inte alls gällde boken i fråga. Det andra visade sig bygga på en bristfällig tolkning av lösa empiriska resultat. Att dessa påståenden i många sammanhang tolkats som den slutgiltiga sanningen gör oss förvånade, inte minst för att de bemöttes av Eva Lundgren redan när granskningen skrevs.

Det är anmärkningsvärt att ingen av de två professorer som utsågs att granska Eva Lundgren själva var sociologer (det ämne i vilket hon hade sin professur vid Uppsala universitet) eller religionsvetare (det ämne i vilket hon tidigare innhavt en professur). Ett antal sociologer ifrågasatte i en debattartikel detta val genom att ställa frågan om vi ”lika lättvindigt [skulle] låta en etnolog, med intervjuer som specialitet, få avgöra trovärdigheten i nationalekonomiska kalkyler?”. Vi tycker att bristerna i granskningen av Slagen Dam visar på problematiken med att låta personer från andra ämnen göra formella bedömningar av forskares kompetens. Vi håller inte med om att analysen i granskningen någon grund för slutsatsen att Slagen Dam brister i kvalitet.

Enstaka vetenskapliga bidrag i en forskargärning ska inte heller ligga till grund för helhetsbilden av en forskares kompetens. Därför borde inte heller att bristerna i granskningens analys och tolkningen av dess resultat utgöra en grund för att bedöma Jörgen Hermansson eller Bo Rothsteins kompetens som statsvetare. Vi hoppas också att framtiden innehåller en mer respektfull inställning till varandras arbete inom professorskollegiet, oavsett om man tillhör olika discipliner."

INFORMATION OM PUBLIKATIONEN

Den första omfångsundersökningen av våld mot kvinnor som har gjorts i Sverige. Undersökningen visar att mäns våld mot kvinnor är utbrett och finns i alla samhällsgrupper.

Undersökningen riktades till 10 000 kvinnor i åldrarna mellan 18 och 64 år. Studien visar att nästan hälften av kvinnorna, 46 procent, har utsatts för våld av en man någon gång efter sin 15-årsdag. Den våldsform som är vanligast inom parrelationer är fysiskt våld. Var fjärde kvinna som har brutit upp ur relationen till en man har utsatts för fysiskt våld av tidigare make eller sambo. Den våldsform som är vanligast utanför en parrelation är sexuellt våld. Var fjärde kvinna har utsatts för det utanför en sexuell relation. Fler än var tionde kvinna, 13 procent, har erfarenheter av att vara utsatt för grövre sexuellt våld av en man utanför en sexuell relation. Våldet utövas av män inom alla samhällsklasser och av män med olika etniska bakgrunder. De svenska männen står för mer än 80 procent av det pågående våldet i äktenskap och samborelationer.

Publikationen finns också på engelska under namnet "Captured Queen”.

Forskningsrapport av Eva Lundgren, Gun Heimer, Jenny Westerstrand, Anne-Marie Kalliokoski

Sammafattning och kommentar

 

Sid 73 - 85

KAPITEL9

Sammanfattning och kommentar

Mäns våld mot kvinnor: utbrett, frekvent, aktuellt

Resultatet av omfångsundersökningen illustrerar att våld mot kvinnor långt ifrån är ett marginellt problem. Nästan varannan kvinna har erfarenheter av att utsättas för våld av en man någon gång efter sin 15-årsdag. De våldsutsatta kvinnorna rapporterar också om många våldserfarenheter, exempelvis rapporterar mer än var fjärde kvinna som har utsatts för våld av en före detta make/sambo om ett systematiskt våld. Våldet är heller inte avlägset: En fjärdedel av kvinnorna med våldserfarenheter utsattes under det senaste året. Våldet börjar också tidigt. Nästan var tredje kvinna har erfarenheter av att utsättas för våld före 15-års ålder.

Den kunskap vi med denna undersökning har fått om omfattningen och karaktären av det könsrelaterade våldet måste få konsekvenser för förståelsen av våldet. Om nära hälften av Sveriges kvinnor blivit utsatta för våld sedan sin 15-årsdag – och nästan var tredje kvinna innan – och om en så stor andel av kvinnorna rapporterar om flera våldserfarenheter och en så stor andel av kvinnorna har nyliga våldserfarenheter som framkommer i denna studie, innebär detta att våldet är en utbredd, frekvent och aktuell företeelse. Detta motsäger bilden att det är ett fåtal män som utövar våld mot kvinnor. De åtgärder som vidtas för att stoppa våldet måste, för att vara framgångsrika, grundas i en ny förståelse där kunskaper om våldets plats i kvinnors och mäns liv, sätts i förbindelse med kvinnors och mäns vardag.

 

Våld utanför sexuella relationer – inga frizoner

Vår studie visar också att den tidigare fokuseringen på det s.k. partner- våldet som kvinnor utsätts för utgör ett för snävt perspektiv. Mycket våld utövas förvisso mot kvinnor av kvinnornas partners, i kvinnornas egna hem. Samtidigt har var tredje kvinna utsatts för våld utanför en sexuell relation. Det är det sexuella våldet som tycks vara särskilt utbrett utanför partnerrelationerna. 13 procent av alla kvinnor rapporterar om erfarenheter av grova sexuella övergrepp – våldtäkt, våldtäktsförsök, sexuellt tvång, sexuellt utnyttjande eller försök till sexuellt utnyttjande – av en man utanför en sexuell relation. Våldet utövas i kvinnans eget hem, på offentliga platser inom- och utomhus och på kvinnornas arbetsplatser. Resultaten visar att det för kvinnor inte tycks finnas några frizoner. Våldet utövas överallt. Resultaten pekar på behovet av att uppmärksamma allt det våld – inte minst det sexuella våld – som kvinnor utsätts för av män i sin omgivning; av vänner, bekanta, kollegor och grannar.

sid 74

Sextrakasserier – en del av kvinnors våldsvardag

Sexuella trakasserier är utbredda enligt studiens resultat. Över hälften av Sveriges kvinnor har trakasserats sexuellt. Nära två av tre kvinnor i åldrarna 18-24 och 25-35 år har utsatts för sexuella trakasserier. Universitet och högskolor syns vara en ”riskfylld” arena; bland de kvinnor som studerar har nära två av tre kvinnor blivit sexuellt trakasserade. Av kvinnor med universitetsutbildning utan examen har 71 procent trakasserats sexuellt. I gruppen studerande som trakasserats har 14 procent trakasserats sexuellt av en chef/handledare/lärare och 26 procent av någon studiekamrat eller kollega. Bland löntagare har 12 procent trakasserats av en överordnad och 22 procent av en kollega.

På den skala kontinuumtanken beskriver, där grova våldsbrott placeras vid den ena polen och kontrollerande beteenden vid den andra, kan sexuella trakasserier – enligt de kriterier vi har valt för begreppet och som alltså också innehåller handlingar utanför arbetslivets arena– placeras in längs denna skala. På så sätt kan de olika formerna av makt- och kontrollutövning mot kvinnan också inkludera sexuella trakasserier.

Kontinuumbegreppet öppnar för möjligheten att se de olika uttrycken som våld, trakasserier och andra kontrollformer riktade mot kvinnor tar sig, i ett sammanhang. Omfattningen av våld mot kvinnor (nära hälften av alla kvinnor har utsatts), spridningen av gärningsmän (såväl partners, vänner, och bekanta som okända män utsätter kvinnorna) och de platser där våldet utövas (i kvinnans hem, på offentliga platser liksom på arbetet), pekar mot att kvinnors erfarenheter av våld måste sättas i ett sammanhang där kvinnors livsvillkor blir belysta. I detta sken blir den omfattande förekomsten av sexuella trakasserier ytterligare ett uttryck för en utsatthet och en livssituation, inte sällan kopplad till arbetsmiljön, där våldet är en del av kvinnors livsvillkor och vardag.

 

sid 75

”Bara” hot

Kontinuumtanken söker bryta med föreställningarna om tydliga gränser och hierarkier mellan olika typer av våld där exempelvis hot betraktas som något avskilt från och mindre allvarligt än så kallat faktiskt utövat våld. Tanken är inte att förneka allvarlighetsgraden i det så kallade grova våldet, utan snarare att påvisa allvarligheten i sådana händelser som annars ses som mindre grova, liksom att påvisa sambanden mellan de olika formerna av våld.

Enligt studiens resultat har kontrollerande beteenden från mannen ett samband med att han utsätter kvinnan för våld inklusive hotelser. Det finns också ett tydligt samband mellan hotelser och utövande av fysiskt och sexuellt våld. Kvinnornas egenrapportering om våldets konsekvenser visar vidare att erfarenheter av att utsättas för hot är allvarliga. Kvinnor som har utsatts för hotelser rapporterar om fler negativa konsekvenser av våldet och de har en högre rapportering av fysiska och psykiska besvär än kvinnor som har utsatts för fysiskt eller sexuellt våld. När det gäller självmordstankar och självmordsförsök har kvinnor med erfarenheter av hotelser och kvinnor med erfarenheter av sexuellt våld den högsta rapporteringen.

Enligt kvinnornas förståelse saknas det sålunda fog för att tala om ”bara” hot, tvärtom framstår hoten som en allvarlig form av våld. När det talas om ”psykiskt våld” kan detta handla om en kombination av hotelser och kontrollerande beteenden; en form av våld som enligt kvinnor som varit våldsutsatta ibland beskrivs som ”det värsta”. Detta betraktelsesätt kan ge en ny ingång till att studera ”psykiskt våld”, ett fenomen som tidigare inte har undersökts närmare. Troligen beror denna avsaknad av forskning på att fenomenet framstår som diffust och svårt att ringa in.

Fysiskt våld inom sexuella relationer – sexuellt våld utanför sexuella relationer?

Enligt vår studie finns det skillnader i kvinnornas rapportering om våld utövat inom respektive utanför sexuella relationer. Det fysiska våldet framträder som särskilt vanligt inom parrelationer, medan sexuellt våld är den vanligaste våldstypen utövad av män utanför parrelationer.

Vid sidan av att dessa differenser kan fånga olika våldsverkligheter kan en supplerande tolkning vara att skillnaderna uttrycker vilken typ av relation kvinnan har till mannen, sexuell relation eller inte,94. Den offentliga debatten har kretsat kring fysiskt våld inom parrelationer varför det kan vara lättare för kvinnorna att rapportera om sådana erfarenheter än om sexuellt våld. Vidare visar det sig att ungdomars syn på våldtäkt är beroende av bland annat relationen mellan tjejen och killen, där en etablerad sexuell relation mellan dem blir en om- ständighet som bidrar till att förminska eller helt dölja om killen utför sexuella handlingar mot tjejen, mot hennes vilja.95 Analysen av ungdomarnas omtolkningar av det sexuella våldet utövat inom sexuella relationer erbjuder ett möjligt tolkningsperspektiv på skillnaderna i kvinnornas rapportering i vårt material. D.v.s att den omtolkning som ungdomarna gör av sexuella övergrepp inom sexuella relationer, möjligen också kan sägas äga rum hos vuxna kvinnor.

Det finns åldersskillnader i rapporteringen som visar att yngre kvin-nor är mer utsatta för våld, både utanför relationer och för våld från pojkvänner, än äldre kvinnor. De äldre kvinnorna (45-54 och 55-64 år) har en markant lägre rapportering av våld utanför parrelationer. Beträffande våld från tidigare eller nuvarande makar/sambos skiljer sig inte rapporteringen mellan åldrarna. Den stora skillnaden mellan yngre och äldre kvinnor i rapporterade erfarenheter av våld utanförrelationer, kan avspegla gängse attraktionsmönster i vår kultur där yngre kvinnor anses mer attraktiva. De äldre kvinnornas låga rapportering kan enligt detta perspektiv förklaras av att deras erfarenheter av denna typ av våld ligger längre bak i tiden. Vi vill hålla öppet för att en underrapportering därför kan ha skett från denna grupp.

 

Våldet som försvann

Ungefär hälften av de kvinnor som uppgav att de hade utsatts för våld av någon man efter sin 15-årsdag svarade inte på frågorna om ”den senaste våldshändelsen”. Av de som svarade på frågorna i denna sektion av enkäten var det endast 15 procent som hade anmält den senaste våldshändelsen till polisen. Det sexuella våldet anmäls i sär- skilt liten utsträckning. När vi frågade kvinnorna om anledningen till varför de inte anmälde den senaste våldshändelsen svarade över hälften att de tyckte att händelsen var för obetydlig för att anmäla. Kvinnorna själva syns sålunda bagatellisera och minimalisera sina erfarenheter av våld. Även det våld som drabbar barnen kan bli minimaliserat om man ser till den stora skillnaden mellan kvinnornas rapportering om barnens situation i nuvarande respektive avslutade våld- samma relationer. Kanske orkar inte kvinnorna ”se” våldet?96

Av de fåtal våldsutsatta kvinnor som söker hjälp vänder sig en större andel till hälso- och sjukvården än till polisen; flest till psykiatrin. Bland kvinnorna som sökte vård för fysiska skador framgår att de skador de sökte för var relativt allvarliga. Bland kvinnorna som sökte sig till psykiatrin kan det, på motsvarande sätt, vara så att först när allvarliga psykiska symtom visar sig som hon söker hjälp. Sett ur detta perspektiv är det först när våldets konsekvenser blivit allvarliga hon söker hjälp.

Kan ett förståelseperspektiv på det som kan uppfattas som en nedskrivning och minimalisering av våldet vara det som representeras av det samhälleliga synsättet ”bara hot” – för lite för att riktigt räknas? Kan jämställdhetspolitikens normerande tryck dessutom innebära att kvinnor nedtonar och bagatelliserar erfarenheter som inte överens stämmer med normen om en jämställd relation?

sid 77

Skärmavbild 2021-03-06 kl. 00.37.29

Bättre och bättre dag för dag

Enligt kvinnornas rapportering är avslutade relationer avsevärt mycket mer våldsamma än de relationer som pågår. Rapporteringen om våld från nuvarande makar/sambos är betydligt lägre än den rapportering kvinnorna ger om våldsutövning från tidigare makar/sambos. Denna skillnad går som ett mönster genom kvinnornas svar, det gäller även rapporteringen om förekomsten av kontrollerande beteenden och om våld under graviditeten. Det samma gäller avseende barnen: Enligt kvinnornas svar är det fyra gånger så vanligt att en våldsam före detta make/sambo också utsatte kvinnans barn för våld, som det är att en våldsam nuvarande make/sambo gör det. Över lag tecknas sålunda en mycket ljusare bild av de relationer som pågår än de relationer som kvin- norna lämnat.

Skillnaden mellan ”förr och nu” kan ge upphov till olika tolkningar. Ett sätt att förstå den lägre rapporteringen av våld och kontrollerande beteenden inom pågående relationer är att pågående relationer är mer jämställda än de relationer som avslutats och i förlängningen att män som kontrollerar kvinnor slutligen blir lämnade. En dylik tolkning innebär att våldet generellt skulle minska över tiden. Det saknas belägg för en sådan utveckling i övrig statistik om våld mot kvinnor och inte heller bekräftas detta av organisationer som arbetar ideellt mot våld mot kvinnor eller de som arbetar proffesionellt inom området.

Mot bakgrund av den ovan förda diskussionen om våldet som kontinuum, om våldets dynamik och normaliseringsprocess, där vi fokuserade på de gränsförskjutningar som sker och hur handlingar glider in i varandra, vill vi peka på tolkningsmöjligheten att kvinnan inte förstår det våld som sker inom hennes nuvarande relation och det kontrollerande beteende hon utsätts för av sin nuvarande partner som just våld eller kontrollerande beteenden, vilket alltså kan resultera i en underrapportering från kvinnan om vad hon utsätts för.

I intervjuer med kvinnor som har lämnat våldsamma män framträder en betydelsefull skillnad i kvinnornas retrospektiva förståelse av detta våld, jämfört med hur de såg på mannens handlingar medan de fortfarande levde i relationen med mannen och i våldet. Det visar sig vara först när kvinnan är ute ur relationen och våldet som hon fullt ut kan sätta ord på sina erfarenheter, som just våld. En förutsättning för att kvinnan ska kunna tolka mannens våldshandlingar som just våld, är att hon inte längre normaliserar dessa handlingar, och att hon inte 97 längre internaliserar hans bild av henne som ”problemet”. ”Avnormaliseringsprocessen” är en social process som förutsätter att kvinnans isolering brutits, och att mannen inte längre har samma kontroll över henne. Den förutsätter även att hon inte längre behöver riskera att utsättas för ytterligare våld, att hon är ”ur” relationen. Paradoxalt nog kan en av de anpassningsstrategier som kvinnor använder sig av för att undvika att utlösa våld, så länge de lever i relationen och i våldet, innebära att de inte kan tolka och sätta ord på dessa handlingar som just våld.

Förutom svårigheterna att benämna våldet strider kvinnans erfarenheter av att utsättas för våld av sin make/sambo mot starka normativa föreställningar om hur en modern svensk heterosexuell parrelation bör se ut. I en kultur vars officiella påbud är att det ska råda jämställdhet mellan könen kan både kvinnor och män antas utveckla en benägenhet att tolka sina liv i överensstämmelse med denna norm. Den svenska nationella självbilden och vår mycket tunga tradition av att vara ”världens mest jämställda land” kan med andra ord sätta sina spår i hur kvinnor ser på och tolkar sina egna livserfarenheter. Jämställdhet kan här betraktas som en diskursiv sanning, en diskurs som fungerar normerande för tolkningen av  socialt liv. Den svenska jämställdhetsideologins normerande karaktär kan för kvinnors vidkommande innebära att de väjer för tolkningar av sin partner som avviker från idealet om en jämställd relation. Ur detta perspektiv kan man tolka kvinnornas ”kontrastering” av den tidigare partnern som kontrollerande och våldsanvändande, mot den nuvarande partnern som jämställd, som ett upprätthållande av bilden av sig själva som jämställda kvinnor. Kvinnans egen tolkning av sitt livsprojekt står därmed i överensstämmelse med det diskursiva imperativet att kvinnor och män bör ha jämställda relationer, och att kvinnor bör lämna de män som använder våld mot dem.

Skärmavbild 2021-03-06 kl. 00.37.48

Mer lika än olika? En jämförelse med den finska studien

1997 genomfördes en omfångsstudie om mäns våld mot kvinnor i Finland.Den svenska enkäten är konstruerad så att jämförelser skulle vara möjliga mellan de båda studierna.99

En jämförelse mellan de svenska och finska resultaten visar att 46 procent av de svenska kvinnorna rapporterar att de utsatts för våld av nå- gon man efter 15-årsdagen, medan 40 procent av de finska kvinnorna rapporterar om detta. Jämför man erfarenheterna av våld inom olika relationer visar det sig att svenska kvinnor har lägre rapportering om våld utövat av en make/sambo, såväl när det gäller nuvarande och före detta makar, men högre rapportering om våld från andra män.

Var femte kvinna i Finland rapporterar om våld från en nuvarande make/sambo, mot var tionde i Sverige. Hälften av de finska kvin- norna med en före detta make/sambo rapporterar att de utsatts för våld av honom, mot 35 procent i Sverige. Samtidigt skall noteras att den totala rapporteringen om våld är högre i Sverige än i Finland: 46 procent av de svenska kvinnorna mot 40 procent av kvinnorna i Finland. Det är våld från män som inte är eller har varit kvinnans make/ sambo som är högre för de svenska kvinnorna; 35 procent av de svenska kvinnorna har erfarenheter av att utsättas för våld utanför make/ samborelationer. I den finska studien svarade 24 procent av kvinnorna att de hade sådana erfarenheter.

En jämförelse visar också att svenska kvinnor har en högre rapportering om sexuellt våld utanför sambo/make-relationer än de finska kvinnorna: 30 procent av kvinnorna i Sverige har utsatts för sexuellt våld utanför sambo/make-relationer mot 17 procent för kvinnorna i den finska studien. De finska kvinnorna rapporterar däremot om mer fysiskt våld och hot från makar/sambos (nuvarande eller tidigare) än de svenska kvinnorna. I nuvarande äktenskap/samboförhållande har 20 procent av de finska kvinnorna, mot 7 procent av de svenska, rapporterat om fysiskt våld. I tidigare äktenskap/samboförhållande rapporterar 45 procent av de finska kvinnorna om fysiskt våld, mot 28 procent för de svenska kvinnorna.

Gemensamt för rapporteringen i de båda studierna är att fysiskt våld är den våldstyp kvinnorna mest frekvent rapporterar om från såväl nuvarande som före detta makar/sambos. När frågan är om relationer till andra män än makar/sambos är sexuellt våld den mest frekventa våldstypen i rapporteringen hos både svenska och finska kvinnor. Rapporteringen om sexuella trakasserier är likartad i de båda studierna; 52 procent av de finska kvinnorna och 56 procent av de svenska kvin- norna rapporterar om sådana erfarenheter. Beträffande rapporteringen om våld innan 15-årsdagen är denna obetydligt högre från de svenska kvinnorna; 31 procent av kvinnorna i den svenska, mot 29 procent av kvinnorna i den finska studien har rapporterat om detta.

Resultaten i de båda studierna visar att våld mot kvinnor är utbrett i såväl Sverige som Finland. Men medan kvinnorna i Finland rapporterar om mer våld inom äktenskap/samborelationer, såväl pågående som avslutade, har alltså svenska kvinnor en högre rapportering om våld utanför sådana relationer. Skillnaden mellan kvinnornas rapportering om nuvarande make/sambos våldsutövning och våldsutövningen från tidigare make/sambo är också större i den svenska undersökningen; svenska kvinnors rapportering om våld från tidigare makar/sambos är drygt tre gånger så hög som rapporteringen om våld från nuvarande make/sambo (11 mot 35 procent). I den finska enkäten är rapporteringen drygt dubbelt så hög i detta avseende (22 mot 50 procent).

Ett sätt att tolka dessa skillnader är att de speglar olika våldsverkligheter. Mäns våld mot kvinnor är en fråga som har belysts av samhället och gjorts till föremål för lagstiftning i Sverige på ett mer omfattande sätt i Finland. Detta kan ha påverkat förekomsten av våld mot kvinnor så att det minskat. En supplerande tolkning är att skillnaderna har att göra med den svenska jämställdhetsnormens påverkan på kvinnornas rapportering. Möjligen har Sverige en tyngre jämställdhetsnorm än Finland, en jämställdhetsnorm som sätter hårdare tryck på kvinnorna i Sverige, vilket kan ta sig uttryck i hur kvinnorna rapporterar om våld från nuvarande makar/samb

Skärmavbild 2021-03-06 kl. 00.44.22

Sid 83

FÖRSLAG

Den utveckling som skett inom området könsrelaterat våld, en utveckling som i huvudsak drivits framåt av kompetensområdet genusvetenskap har öppnat för en analys av strukturella och kulturella dimensioners betydelse för våld mot kvinnor, liksom av könsdimensionernas betydelse. Vår omfångsundersökning om våld mot kvinnor i Sverige utgör ett fylligt och kvalificerat empiriskt material som kan ge en unik möjlighet att fördjupa kunskapen om våld mot kvinnor. Resultaten av undersökningen visar att våld mot kvinnor är så omfattande och av en sådan karaktär att vissa inarbetade förklaringar och teoretiska förståelser av våldsfenomenet måste överges och nya sådana utvecklas.

Det är angeläget att vidareutveckla den teoretiska och empiriska våldskompetensen genom en djupare analys av omfångsundersökningen och de teoretiska krav den ställer, inte minst då forskningsbaserad kunskap om våld mot kvinnor är ett ämnesområde som fram till nyligen varit en bristvara i Sverige.

Vi föreslår att det etableras ett forskningsprogram, så som gjorts i Norge och Finland, för att skapa en ny förståelse av könsrelaterat våld där de resultat från omfångsundersökningen som framstår som speciellt intressanta närmare studeras och fördjupas. Inom dess ram skall den teoretiska utvecklingen inom genusforskningen utnyttjas och fördjupas.

Ur studiens material framstår följande forskningsfält och problemställningar som särskilt intressanta:

 

• Skillnaden i rapportering av våldstyper inom olika relationer

Det framkommer att den mest frekventa våldstypen som kvinnor rapporterar om från män inom sexuella relationer är fysiskt våld, medan den vanligast förekommande våldstypen utanför sexuella relationer är sexuellt våld. Hur tolkar kvinnor sexuellt våld inom res- pektive utom sexuella relationer?

 

• ”Psykiskt våld”

Kan studiens resultat vad gäller sambanden mellan hotelser och våld, kontrollerande beteenden och våld och kvinnornas rapportering om hur de påverkats av våldet, fånga det psykiska våldet? Området är outforskat och omfångsundersökningen ger genom det kvalificerade materialet tillfälle att studera sambanden mellan olika ”lindrigare” former av våld och kontroll och hur det påverkar kvinnornas livskva- litet och deras tolkningar av sina erfarenheter av våld.

 

sid 84

• Hotelser

Hotelser framstår enligt studiens resultat som en allvarlig kränkning av kvinnan. Det finns klara samband mellan hotelser och utövande av fysiskt och sexuellt våld. Samtidigt finns en tendens i den allmänna uppfattningen att bagatellisera hotelsernas betydelse, man talar om ”bara” hot. Det är angeläget att undersöka vilken betydelse hoten har för våldsprocessen, liksom hur den bagatellisering av hotelser som finns påverkar kvinnors levnadsvillkor.

 

• Förekomsten av systematiskt våld

Resultaten av studien visar att majoriteten av våldsutsatta kvinnor rapporterar om flera våldserfarenheter än en, och att exempelvis mer än en fjärdedel av dem som haft en våldsam tidigare make/sambo har utsatts för våld fler än tio gånger. Detta påkallar studier om hur om- fattande systematiskt våld mot kvinnor är och hur det påverkar kvin- nors livskvalitet att utsättas för sådant våld.

 

• Barn till våldsutsatta kvinnor

Resultaten visar att det våld som kvinnan utsätts för också drabbar hennes barn. Barnen kan tvingas se eller höra våldet, och/eller själva utsättas för fysiskt eller sexuellt våld. Resultaten av vår studie antyder också att det är mycket svårt för kvinnorna att tala om dessa saker. Det är därför angeläget att forskningen närmare undersöker hur bar- nens situation ser ut när deras mamma utsätts för våld.

 

• Unga kvinnor

Var femte kvinna mellan 18 och 24 år har utsatts för våld under det senaste året och denna grupp är också särskilt utsatt för sexuella tra- kasserier. En viktig forskningsuppgift är att undersöka hur unga kvin- nor påverkas av det frekventa våldet, hur deras (vålds)vardag ser ut. Vilka konsekvenser har våldet för de unga kvinnornas livsvillkor?

 

• Sexuella trakasserier

Sexuella trakasserier är mycket utbredda. Kvinnor som studerar är särskilt utsatta; en tredjedel av kvinnorna i denna grupp har trakasserats sexuellt under det senaste året. Sju av tio kvinnor med universitetsutbildning utan examen har trakasserats sexuellt. Hur påverkar den höga omfattningen av trakasserier kvinnors livssituation, deras möjligheter i studierna och hur ser strukturerna ut i de arbetsmiljöer där trakasserierna utövas?

 

Läs Jenny Westerstrands replik på de många osakliga angreppen på "Slagen dam":

Kung slår damvåldsforskningsmetodologi i ett våldsamt jämställt Sverige »

Jenny Westerstrand

Sociologiska institutionen, Uppsala universitet

 

"I februari 2001, för snart tio år sedan, publicerades Sveriges första nationella omfångs- studie rörande kvinnors erfarenheter av mäns våld, Slagen dam. Mäns våld mot kvin- nor i jämställda Sverige. En omfångsundersökning (Lundgren m .fl . 2001) . Upprördhe- ten blev stor och studien gick ett märkligt öde tillmötes: ”Friad men kritiserad” i en granskning för vetenskaplig oredlighet, efter att starkt ha kritiserats i media . Vad var det som var så upprörande? Hade vi hittat på de höga våldstalen i studien? Byggde Slagen dam på forskningsfusk?

I den här artikeln ska jag diskutera några metodologiska grepp i Slagen dam och relatera dem till svenska förståelser av våld mot kvinnor . Jag argumenterar för att den turbulens som studien skapade handlade om att den utmanade inte bara en djupt för- ankrad mainstreamförståelse av våld, utan också gick emot förståelser som dominerat delar av det genusteoretiska våldsforskningsfältet ."

SLAGEN DAM 

Mäns våld mot kvinnor i jämställda Sverige -

en omfångsundersökning 

Författare: Eva Lundgren, Gun Heimer, Ann-Marie Kalliokoski, Jenny Westerstrand

Del 1:  Några inledande avsnitt »

Del 2: Sammanfattning och kommentar »