Lobbar FAMILJERÄTTSSOCIONOMERNAS RIKSFÖRENING - FSR

för PAS i hemlighet?  

Familjerättssekreteraren Joakim Blom, styrelsemedlem i RFS, är ökänd från sin tid på Gotlands socialförvaltning - en av de värsta i landet - presenterar sig så här på sin hemsida:

"Förutom socionomprogrammet har jag högskoleutbildningar i sexologi, familjemedling och samarbetssamtal.

Jag började arbeta vid familjerättsbyrån i Göteborg och har sedan 2002 arbetat vid familjerätten i Region Gotland och arbetat med samarbetssamtal och utredningar om vårdnad, boende och umgänge. De senaste åren har jag varit anställd som 1:e familjerättssekreterare.

2012-2019 var jag aktiv i styrelsen för Familjerättssocionomernas Riksförening, de sista fem åren som ordförande. Från 2014 till 2018 har jag varit utsedd till expert i två statliga utredningar och delaktig i att ta fram två betänkanden på det familjerättsliga området, SOU 2017:6 ”Se barnet” och SOU 2018:68 ”Nya regler om faderskap och föräldraskap” som lämnar förslag på ny lagstiftning i bl.a. föräldrabalken.

Jag är momsregistrerad och godkänd för F-skatt."

På  webbsiten SANNINGEN OM PAPPARÄTTSRÖRELSEN  hittar jag denna information om hur PA(S) nästlat sig in bland familjerättssocionomerna genom Familjerättssocionomernas riksförening FSR, som helst inte tycks vilja skylta med det faktum att de lobbar för PA(S) utåt, då de stängt ner sina sidor för insyn för icke medlemmar. Det tycks vara ett stående drag hos PA(S)-anhängarna att de inte så gärna öppet vill redovisa sina ståndpunkter. (Ska ge fler exempel på detta senare.)

På den fejksida som upprättats i PA(S)-anhängaren Gösta Emtestams namn och utgör ett plagiat på hans egen autentiska hemsida, som dock stängdes ner dagen efter att jag hade spridit den fejkade på Facebook, anges dessutom att FSR Familjerättssocionomernas Riksförening - är helt med på Emtestams noter och har utdelat ett pris till honom för hans förtjänstfulla upplysningsverksamhet om PA(S). En uppgift som jag hann ta skärmdump på att han själv bekräftar på sin egen autentiska hemsida:

 

Skärmklipp 2019-08-07 17.52.56

I styrelsen för FSR hittar man följande medlemmar:

Malin Carlsson, Örebro

Ordförande

Jan Nyberg, Falun

Ledamot

Kati Sandbacka, Kalmar

Ledamot

Anna Ekman, Lidköping

Ledamot

Anna-Lina Megitt, Mölndal

Ledamot

Lennart Kvarnström, Skellefteå

Ledamot

Erica Lindberg, Nacka

Ledamot

Ersättare

Louise Tedeby, Höglandets familjerätt

Anna Örjebo, Stockholm

Lisbeth Davidsson, Helsingborg

Kerstin Sahlgren, Norrtälje

Kassör

Jan Nyberg, Falun

Revisorer

Elin Skylvik, Vänersborg

Monica Jansson, Vänersborg

Valberedning

Simone Geerts, Åmål

Moa Malm, Trelleborg

Joakim Blom, Egen företagare

 

CITAT från webbsidan SANNINGEN OM PAPPARÄTTSRÖRELSEN:

"Ett annat exempel på att PAS/PAD/PA är pseudovetenskap kan man enkelt hitta genom att gå in och läsa på en hemsida som kallar sig för ”Familjerättssocionomernas  riksförening” FSR en ”ideell förening” som nu lobbar ivrigt för att dels framstå som neutral och myndighetsliknande, dels framställa pseudovetenskapens PAS/PAD/PA/”föräldraalienation/ som redan allmänt vedertaget av svenskt rättsväsende och akademin , samtidigt som man i sammanhanget hänvisar till ”expertvittnet” och vittnespsykologen Lena Hellblom-Sjögren, som är allt annat än okontroversiell, vilket exempelvis framgår av Anders Brynges (Överläkare/Specialist i Barn- och Ungdomspsykiatri/Psykoterapeut/Fil kand i psykolog) kraftiga tillbakavisande av hennes artikel om PAS i Psykologtidningen ”Läs artikeln om PAS som en saga” (s 22) – citat:

”Eftersom begreppet saknar empirisk förankring är det oanvändbart juridiskt”.

På denna ”Familjerättssocionomernas Riksförenings” hemsida, som dessutom försåtligt försöker ge intryck av att organisera alla socialsekreterare anställda vid Sveriges familjerätter, trots att det är en ren PAS-propagandasammanslutning, skrivs trots det istället så här om Parental Alienation:

”Alienation är identifierat och studerat i 30 länder. Det finns 600 vetenskapliga referenser i ämnet. Det har beskrivits av ett stort antal oberoende forskare. . . Alienation är universellt accepterat bland socialarbetare, psykologer och familjerådgivare som arbetar med högkonfliktfamiljer. I ungefär 20-25% av högkonfliktfamiljerna förekommer alienation.”

Om ”Parental alienation” vore ”universellt accepterat bland socialarbetare, psykologer och familjerådgivare”, hur kommer det sig då, att Anders Brynge, överläkare i psykiatri, psykoterapeut med fil.kand. i psykologi och många andra med honom tillbakavisar det helt och hållet?

Och vad är det för försåtlig begreppsförvirring, att prata växelvis om ”parental alienation” och ”alienation”. Alienation är ett ord i svenska språket som i psykologisk och psykiatrisk litteratur används för att beteckna något som inte alls har med ”parental alienation”, ”föräldraalienation”, ”parental alienation syndrome” eller ”parental alienation disorder” med ursprung hos Richard Gardner, att göra överhuvudtaget.

Den ”revision” man påstått sig göra patologiserar likafullt primär anknytning och leder till ännu värre begreppsförvirring, otrygghet, rättsosäkerhet och misstänkliggörande av våldsutsatta mödrar och barn. Dess ”diagnoskriterier” är vidare direkt undermåliga.

Därefter kommer således rent löjeväckande redovisning av själva ”diagnoskriterierna” för hur ”parental alienation” yttrar sig, enligt William Bernets/Johnstons et al ”reviderade” version av Gardners ”teorier” om PAS, Parental Alienation (det är fortfarande samma kvackademiska smörja):

Vanliga kännetecken hos barnet:

• hittar på ursäkter för att hindra/minska kontakt

• barnet själv önskar restriktioner av umgänget; vill uttrycka sina synpunkter direkt till domstolen

• Anklagelser om våld, missbruk eller sexuella övergrepp. Många av dessa anklagelser är reella. Alla är det inte. Om anklagelserna inte är sanna, kan fallet många gånger vara svårare än om de är det.

Vanliga kännetecken hos den förälder som alienerar:

• Försvårar umgänge och saboterar den andre förälderns tid med barnet. Påtalar exvis: barnet måste göra läxor, känner sig inte frisk denna dag, har planer med sina vänner, har planerat att sova över hos en kamrat. Ofta säger föräldern att den inte tänker tvinga barnet, det kan ju inte dra in barnet i bilen?

• Uppmuntrar när barnet avvisar den andre föräldern.

• Taktiskt spel för att störa barnets relation med den andre föräldern: lägger sig i telefonsamtal, diskuterar rättsprocess med barnet.

Vanliga kännetecken hos den avvisade föräldern:

• Återkommande stämningsprocesser. Kan både vara befogade och ej befogade.

• Kan påtvinga sig kontakt med barnet: via telefon, via mail eller genom att följa barnet.

• Kan vara oförmögen att kontrollera ilska.

• Kan ha brister i föräldraförmågan eller kapacitet till empati.

• Kan vara en ytterst lämplig förälder.”

Om barnet berättat att ”våld, missbruk eller sexuella övergrepp” förekommer och ”[m]ånga av dessa anklagelser är reella” så är det ju verkligen inte konstigt om barnet ”hittar på ursäkter för att hindra/minska kontakt” eller för den delen ”vill uttrycka sina synpunkter direkt till domstolen”. Vad skulle dessa ”familjerättssocionomer” själva  göra under sådana omständigheter? Och vilket beteende ser ”Familjerättssocionomernas Riksförening” istället som önskvärt? Att barnet snällt följer med och utstår mer ”våld, missbruk eller sexuella övergrepp”? Tydligen.

Resonemanget strider också klart och tydligt mot lagen, som grundmurat och otvetydigt stadgar att barnet har rätt att komma till tals i vårdnadstvister, och lika otvetydigt rätt att göra sin röst hörd där. Den domstol som inte efterföljer detta följer således inte heller lagen, varken intentionerna i dess förarbeten eller dess uttryckliga text.

Beskrivningen av den ”avvisade föräldern” är inte mindre skrattretande:

”Kan vara oförmögen att kontrollera ilska.” ”Kan ha brister i föräldraförmågan eller kapacitet till empati.” ”Kan vara en ytterst lämplig förälder.” ”Återkommande stämningsprocesser. Kan både vara befogade och ej befogade.”

Är man ”oförmögen att kontrollera ilska” så är man knappast en ”ytterst lämplig förälder”. Inte heller om man har ”brister i föräldraförmågan eller kapacitet till empati” [här blir det dessutom oklart menar de brister i föräldraförmågan OCH kapacitet till empati, eller menar de ”brister i föräldraförmågan och kapaciteten till empati”]

Man skiljer här inte heller på befogade och ej befogade stämningsprocesser, följaktligen inte heller hur de åtskilts, utan de framställs som likvärdiga ur kriteriesynpunkt. Oerhört märkligt resonemang som abslut inte kan ligga till grund för en medicinsk diagnos som skall inkluderas i DSM-V. Punktlist-formen i sig utgör ingen garant för vetenskaplighet.

De svepande och obegripliga ”kriterierna” gör dem högst ovetenskapliga som ”kriterier”. Olagligheten att patologisera ett barn som utsatts för ”reella” situationer med ”våld, missbruk eller sexuella övergrepp” och ropar på hjälp för det framstår även det helt oförenlig med Svea Rikes Lag samt internationella konventioner. Vad är det här för slags ”familjerättssocionomer”?

En sådan ”teori” vill nu den högerkonservativa och militanta papparättsrörelsen (Fathers Rights’ Movement) upphöja till erkänd medicinsk ”diagnos”.

Vad de i själva verket vill uppnå med detta, är en återgång till en diktatorisk fadersordning, nämligen den machoistiska fadersordning som man nu också upphöjer till norm i exempelvis Brasilien (och Spanien) där det inte längre är tillåtet att uttrycka kritik mot fadern i familjen. Gör en mamma det, så gör hon sig skyldig till ”PAS”. Vad det handlar om är kraftiga inskränkningar av kvinnans rättigheter.

Latinamerika är machoismens hemland, påven är där också den andliga fadern. En påve vars präster i skandal efter skandal visat sig utnyttja barn sexuellt, en påve som förbjuder preventivmedel trots att det leder till att HIV ökar, en påve som också förbjuder kvinnan att avbryta oönskad graviditet, även om graviditeten är en frukt av våldtäkt, mot barn, en påve som sist men inte minst förbjuder skilsmässa.

3. De reaktionära PAS-ivrarna över världen påstår nu också, att APA – American Psychiatric Association – mer eller mindre redan godkänt ”Parental Alienation” som vedertagen psykiatrisk diagnos i DSM-V, deras diagnosmanual som används av medicinsk personal över hela världen och vars nästa reviderade upplaga beräknas vara färdig 2013.

Men när man skriver in Parental Alienation, Parental Alienation Syndrome, Parental Alienation Disorder i sökfältet på deras hemsida får man fortfarande inte upp en enda träff.[2011-03-02]

Det enda som går att hitta är Parental Alienation som ett ”förslag” (proposal) från externa källor (outside sources). Dessa källor är den militanta papparättsrörelsen med konservativa förtecken som i åratal ägnat sig åt intensiv lobbyism för att få den här ”diagnosen” införd i DSM-V. De vill patologisera och kriminalisera brottsoffren och legalisera förövarna och brotten, med andra ord vända svart till vitt, och tvärtom. Det handlar också om ekonomiskt starka krafter, som är angelägna om att denna grovt cyniska marknad för ”expertvittnen” om PAS/PAD/PA nu ska öppna sig som en allt mer stabiliserad lukrativ födkrok.

Lika lite som i Sverige är nämligen de juridiska ombuden och dess ”expertvittnen” satta under lagens tillsyn. I USA krävs tillstånd för att få uppträda som juridiskt ombud, men dessa är uppenbarligen ganska lätta att få, och i fall om vårdnad och umgänge som räknas som det absolut minst attraktiva för lagvrängarna att befatta sig med, så utfärdas ofta tillfälliga sådana, innan personen går vidare i sin karriär.

I Sverige är det dock ännu värre. Vem som helst får uppträda som juridiskt ombud i svenska rättssalar. Advokatsamfundet har ingen tillsyn och personen behöver inte ens vara juridiskt utbildad.

Dessutom har regeringen ändrat reglerna om rättsskydd till brottsoffers nackdel. I civilrättsliga tvister, som vårdnadstvister är, finns inte någon rätt till rättshjälp, då rättsskyddet är borttaget. Man hänvisar till hemförsäkringen, som alla är skyldiga att ha. Samtliga försäkringsbolag har dock ett tak, som gör att en privatperson aldrig kan göra sin röst hörd mot ett företag, eller en arbetsgivare till exempel, utan måste då lägga sig direkt.

Det betyder också, med tanke på vad ”Familjerättssocionomernas riksförening” skriver om ”återkommande rättsprocesser” att barn kan likställas med en vara som kan köpas för pengar. Den som inga har förlorar tvisten eller får föra sin egen talan, och det i sin tur innebär att barnet inte garanteras någon rättssäkerhet alls, inte heller deras mödrar, ifall de inte är kapitalstarka, vilket de sällan är. Det reser allvarliga frågor om rättssäkerhet överhuvudtaget alls kan sägas existera för brottsoffer. I Sverige. 2011.

Källor: SF Weekly – Peter Jamison: ”Illegal Guardians – California Family Courts Helping Pedophiles, Batterers Get Child Custody, The American Society for Adolescent Psychiatry – Joe Kenan: ”About Parental Alienation and DSM-V”, Center for Judicial ExcellenceLos Angeles Times: ”Child custody expert linked to llewd Web photos”, DN – Katolska kyrkans sexskandal växer, UNT – Barnen i kläm i vårdnadstvister, Barns fordringar, SR Verkligheten – Nämndemannen fortsätter sovaFamiljerättssocionomernas riksförening inbjuder till Familjerättsdagar i Malmö 17 mars 2011 /För de som har möjlighet skulle jag råda till att närvara och ifrågasätta spridningen av Gardners idéer inom Socialtjänsten, då de strider emot vad lagen kräver när det gäller riskbedömning, se Socialstyrelsen Riskbedömningar i samband med utredningar om vårdnad, boende och umgänge (2007)

Läsning: Oxford University Press USA – Evan Stark: ”Coercive Control – How Men Entrap Women in Personal Life” (2009)

Länkar: Brottsförebyggande rådet, Regeringskansliet – Mot våld och förtryck, Göteborgs universitet, Regeringskansliet Debattartikel Birgitta Olsson: Italien har antik syn på jämställdhet, Regeringskansliet Debattartikel Erik Ullenhag: Hjälp oss respektera mänskliga rättigheter, Regeringskansliet Pressmeddelande: Mänskliga rättigheter i Sverige kartläggs, Regeringskansliet – Mänskliga rättigheter i fokus under en månad, UN Human Rights Council, Margot Wallström – ”Sexuellt våld mot kvinnor – historiens största tystnad

Lyssna på intervjun i SR P1:s MEDIERNA med familjerättssekretaren Joakim Blom om hans syn på hur Ekot partiskt skulle ha vinklat sitt inslag om Varbergsmålet som Mats Sjösten dömde i, till mammans fördel:

"Ekots gav sig in i vårdnadsärende – nu kritiseras granskningen.

En pågående vårdnadstvist i Varberg fick stort utrymme i Ekot. I Ekot är det socialtjänstens agerande och tingsrätten i Varbergs beslut som granskas. Men det är mammans berättelse inslagen hängs upp på. Den andra sidan, pappan, har Ekot sökt men utan framgång. Efter att vi i veckan hörde av oss till Ekot för att ställa flertalet frågor om den här publiceringen, kom i torsdags morse en rättelse. Men kritiken handlar också om ensidighet i rapporteringen och att Ekot inte gett en rättvisande helhetsbild av det komplicerade ärendet

Har nu skrivit ut hela Therese Rosenvinnges och Jonna Westins reportage i SR P1 Medierna om Varbergsfallet för att det ska kunna synas i sömmarna för vad det är. Felet alla stupar på hela tiden är att saker och ting inte nämns vid deras rätta namn. Osant intygande  är liksom inte vilket litet försumbart "fel" som helst utan utgör lagbrott!

Och verkligen inte heller, som Joakim Blom, familjerättssekreterare vid Gotlands socialförvaltning och som felaktigt av Therese Rosenvinge presenteras so,  ordförande för yrkesgruppens riksförening, att definiera som små (oväsentliga) detaljer som inte ska antas ha ngn betydelse för utfallet i tingsrätten. Om socialtjänstens utredningar inte ska antas ha ngn betydelse för de beslut som tas i tingsrätten- vad fyller de då för funktion öht?

Lyssna noga på intervjun som Therese Rosenvinge gör med den "expert" som hon kritiserar Ekot för att ha spolat, till förmån för Johanna Schiratzki, som är professor i välfärdsrätt vid Ersta Sköndal högskola, nämligen familjerättssocionomen Joakim Blom och hans organisation FSR, som om den skulle representera hans yrkeskår, vilket den alltså inte alls gör, utan utgör en icke-transparaent lobbygrupp för kvasivetenskapen om PA(S):

SR P1:s MEDIERNAS REPORTAGE:

"Förra veckan fick en pågående vårdnadstvist i Varberg fick stort utrymme i flera olika inslag som sändes i flera dagar i flera olika program. I Ekot är det socialtjänstens agerande och tingsrätten i Varbergs beslut som granskas. Men det är mammans berättelse inslagen hängs upp på. Den andra sidan, pappan, hörs inte. Vårdnadstvister är ur journalistisk synvinkel känslig och svår materia. Inte minst för att ord står mot ord och mycket känsliga uppgifter förekommer

Efter att vi i veckan hörde av oss till Ekot för att ställa flertalet frågor om den här publiceringen, kom i torsdags morse en rättelse. En rättelse av det påstående som inledde och faktiskt ramade in hela granskningen.

Joakim Blom (JB): Inslagen i den här rapporteringen ger en känsla av att vara en partsinlaga. Man väger inte för och emot och man undanhåller lyssnaren viktig information. Det lever inte upp på det kravet på saklighet som man har på en sån här nyhetsredaktion…

Therese Rosenvinge (TR): Det här är Joakim Blom familjerättssocionom och ordförande för yrkesgruppens riksförening. I samband med Ekots rapportering blev han uppringd och intervjuad av P1:s morgon om det här fallet.

JB: Efter ett par timmar fick jag ett SMS där det stod att vi har fått tag på en annan som kan kommentera målet så du slipper.

TR: Nej- det blev andra experter som hördes i Ekots rapportering. ( här hörs en tydlig betoning på ordet ”experter” på ett sätt som låter ana att TR inte hyser ngt större förtroende för dem!)

EKOT: Ekot kan uppmärksamma en rad brister i ett uppmärksammat ärende i Varberg

TR: I det allra första inslaget berättar Ekot att pappan i väntan på huvudförhandling tills vidare hade fått ensam vårdnad om det treåriga barnet- Det här enligt Ekots formulering citat:"utredarna bedömer att han (dvs pappan) ska få en möjlighet att bevisa sin oskuld till allt han blivit anklagad för”. Det här är också något som upprepas av Ekot i senare inslag

Mamman: ”Man blir arg, förtvivlad, man är rättslös…”

TR: Mamman intervjuas och berättar om hur hon kämpat mot socialtjänsten

Mamman:

-Det har varit som att stångas mot ens betongvägg.

TR Ekot har också av mamman fått en dold inspelning där det hörs medges en felaktig formulering i utredningen. Det handlar om rubriken kvarhållande bortförande som följs av en mening att mamman skulle ha från pappan i ett och ett halvt år. 

(Notera att TR använder formuleringen ”felaktig formulering” när det handlar om osant intygande!)

Socialtjänstsekreteraren:

-Om jag använder fel ord så beklagar jag det”

TR: Ekot slår fast att det här varit ett fel som varit avgörande för hela fallet.

Ekot: En hemlig inspelning som Ekot tagit del av visar nu att kommunen gjort avgörande fel i utredningen om mamman …. När de här avgörande felen som…

TR: Experter som hörs instämmer i bilden. Men här hade Joakim Blom, som valdes bort en hel annan bild.

JB: Efter att ha läst domen så kan inte jag se att det resonemanget eller de rubrikerna … har haft ngn som helst betydelse för tingsrättens beslut.

TR: Å...det finns i rapporteringen genomgående ett annat perspektiv som inte hörs

Ekot: Ekot har flera gånger sökt pappans ombud men utan resultat. Ekot har sökt tingsrättens lagman men utan resultat.

TR: Vi ringer upp pappans ombud advokaten Robert Mjösén

RM: Vi har väl tyckt att rapporteringen har en kraftig slagsida åt mammans håll. Uppfattningen från pappans sida det är ju att man har svalt mammans uppgifter.

TR: Varför har ni valt att inte ställa upp på en intervju?

RM: Pappan anser inte av att pojken gagnas av att man driver processen i och har synpunkter i medierna utan det är nånting som domstolen ska göra och det är där som den här frågan ska hanteras, ingen annanstans. Det är hans uppfattning. Det gagnar ingen egentligen och allra mist pojken.

TR: Mamman har anklagat pappan för en lång radda saker; våld mot henne och barnet, övervakning, missbruk av olika slag med mera. Efter tingsrättens beslut om vårdnaden i somras har pappan dömts för misshandel av mamman - en dom som har överklagats. Det stämmer att utredarna i fallet resonerade så att pappan kunde få bo med barnet på familjehem för att bevisa sin oskuld. Men när vi får tag på tingsrättens lagman som beslutade om vårdnaden, skriver han så här i ett mail till oss:

MS: Mail: Om du läser domstolens beslut ser du att det som anges i media som skälet till beslutet är fel. Inte någonstans står att beslutet är att …. där framgår att beslutet grundade sig på att mamman inte främjat utan motverkat umgänget mellan barnet och pappan

Vi tar del av tingsrättens beslut från förra året och socialtjänstens utredning och klart är att det finns flera saker som också talar för pappan men som Ekot inte tagit fasta på. Det finns flera konkreta exempel på hur mamman ska ha saboterat pappans umgänge med barnet. (Det gör det inte alls - det är ren och skär lögn!) Det framgår också att mamman lagt mycket kraft på att hitta fel och brister i utredningen (och det gör hon helt rätt i eftersom den ÄR helt undermåligt bristfällig från början till slut!) och hon har alltså också riktat en lång rad allvarliga anklagelser mot pappan. Anklagelser som utredarna framhåller att dom tar på stort allvar. Men som dom efter hand alltmer börjat tvivla på att dom alls stämmer. (Hur de nu kan veta det när ingen gjort de förhör som erfordras därför? ) Utredarna och tingsrätten bedömer att mamman behöver stort stöd i sin föräldraroll.

Familjerättssocionomem Joakim Blom igen:

JB: När en journalist nappar på små detaljer och gör gällande att de haft stor betydelse och kan utifrån sitt val av vinkel då skriva rubriker skriva rubriker som låter heltokiga och folk lyssnar och tänker att här har vi en skandal då blir det fel. Det lever inte upp till dom krav på saklighet som man har på en sån typ här nyhetsredaktion

TR: vad säger då Ekot? Efter att vi i onsdags morse skickat våra frågor till Ekots chef och ansvarige utgivare Olle Zachrisson får vi svar att Ekot bestämt sig för att publicera en rättelse

Ekot: Och så har vi en rättelse: I ett inslag som sändes i onsdags i förra veckan angav pappan i ett uppmärksammat vårdnadsärende i Varberg fått ensam vårdnad av sin treårige son för att citat ”kunna bevisa att han var oskyldig till våld mot mamman och barnet”. Formuleringen kan tolkas som att det var tingsrättens motivering. Men rätten motiverade i själva verket beslutet med att mamman försvårat pappans umgänge med barnet.

TR: Samma morgon på torsdagen träffar vi Olle Zachrisson i Radiohuset

Olle Zachrisson: När du skickade frågorna om det här så nagelfor vi alla formuleringar och tittade närmare och då förstod vi det som att

- Ja men så här kan man tolka den här påannonsen eller ingressen och då - eftersom vi vill vara så noggranna som möjligt och vi vill vara öppna mot publiken och om vi tycker att någonting skulle vara tydligare - då gjorde vi den här rättelsen och vi har gjort uppdateringen och formuleringen på webben.

TR: Förändrar inte det bilden - också - asså att … hur tingsrätten fattade det beslutet att ge pappan tillsvidare vårdnad för att mamman inte främjat utan motverkat umgänge med pappan?

OZ: Det är ju så… Ja tycker inte att den här formuleringen ändrar bilden av vår rapportering. Vår rapportering har ju haft som huvudfokus att socialtjänsten har gjort ett fel som sannolikt har påverkat det här beslutet från tingsrätten - att socialtjänsten har påstått att mamman har kvarhållit pojken i ett och ett halvt år och hållit honom borta från pappan och sen också erkänner på band att det var ett misstag. Det är det som är huvudfokus i vår rapportering.

TR: Där menar ni ju ni att den formuleringen spelat en avgörande roll för beslutet att pappan fick ensam vårdnad. Hur kan ni veta det?

OZ: Dels så är det så att de experter som vi har talat med om det här fallet som har ansett att det är på det sättet - att det är väldigt sannolikt att den här formuleringen har spelat in i det här beslutet. Sen är det ju så att rätten i sitt beslut skriver att den här utredningen från familjerätten i Varberg entydigt talar för att mamman gör vad hon kan för att hålla sonen borta från sin pappa. Alltså precis i linje med det här kvarhållandes då. Så det talar också för att det här HAR spelat en roll för rättens bedömning.

TR: För när jag läser tingsrättens skäl om beslutet att ge pappan ensam vårdnad om barnet så ser jag att tingsrätten för ett långt anförande där man anger flera olika skäl till varför att mamman försvårat umgänget med pappan. Har ni gett hela bilden när ni framställer det som att det avgjorts av ordval? (Sic!!!! Snacka om ORDVAL, alltså!)

OZ: Jag tycker att vi i dom här reportagen i dom här inslagen som vi har haft har försökt att ge en bred bild av det , det vill säga det här faktumet att det finns arguments som talar för att mamman har försvårat umgänget med pappan. Det är nånting som vi har rapporterat om i fler av de här inslagen , så att jag tycker att den bilden kommer fram. Sen kan man ju alltid fråga sig om vi hade kunnat uttrycka det ännu tydligare eller kunde vi ha gjort det på något annat sätt. Men det faktum att socialtjänsten har begått ett fel och har erkänt det som är en viktig punkt i det underlag som ligger till grund för det beslut som tingsrätten tagit - det tyckte vi var allmänt relevant och viktigt att rapportera om så därför tog vi beslutet att publicera det

TR: Och så var det där med ensidigheten med att bara mamman hörs. Olle Zachrisson tycker inte att den varit ensidig men säger att Ekot normalt brukar akta sig för att gå in i vårdnadsmål.

TR: Men hur ser du på den här risken då att ni har hamnat i knät på ena parten - på mamman, eftersom det är hon som intervjuas i era inslag?

OZ: Äh… Jag tycker det hade varit väldigt olyckligt om vi hade hamnat i knät på den ena parten - som du formulerar det - när det gäller själva vårdnadsärendet - alltså vem som har rätt eller fel i själva vårdnadstvisten, för där är det ofta väldigt komplext - ord står mot ord. Men vårt fokus här var ju att rapportera om det här felet som socialtjänsten hade begått i det här uppmärksammade vårdnadsfallet och då eftersom var mamman var var källan, det var ju hon som hade ju gjort den här inspelningen med socialtjänsten som också erkänner att de har begått det här felet - så självklart erkänner vi att tog hennes version (-Exakt! sticker TR in med här så snusförnumstigt !) Därför så har det varit väldig tydligt för oss att vi har sökt pappan genom hans ombud. Vi fick ingen intervju med honom vi fick en skriftlig kommentar som så fort vi hade fått den la in den i de digitala publiceringarna.

TR: Familjerättssocionomem Joakim Blom igen:

JB: Om pappan hade velat göra sin sak hörd så hade ju han kanske brit tvungen att lämna ut detaljer kanske inte det bästa för barnet och om familjen som man inte vill ha i media. Och det kanske är det bästa för barnet att inte rapportera på ett sånt här sätt. För det blir automatiskt väldigt enkelsidig när bara den ena parten kommer till tals.

(Som om inte just det varit problemet med familjerättens grovt partiska ställningstagande för pappans version respektive totala negligering av mammans samt deras osanna intygande om hennes brister öht.)

Det var denna rapportering I SR P1:s Ekot av Alexander Gagliano av det kända Varbergs-målet, som sedan Medierna i SRT P1 med hjälp av fanmiljerättssocionomem Joakim Blom kritiserade för att ha tagit partisk ställning för mamman:

SOCIALTJÄNSTEN

Erkänner fel i vårdnadsärende

 Uppdaterat torsdag 7 november 2019 kl 17.34 Publicerat onsdag 13 mars 2019 kl 05.51

Förra året fick en pappa i Varberg tills vidare ensam vårdnad om sin son trots att han var misstänkt för och senare dömdes för misshandel av pojkens mamma. Senare friades pappan i hovrätten*. Socialtjänsten ville ge honom "en möjlighet att bevisa sin oskuld" genom att låta honom bo med sonen på ett hem. En hemlig inspelning visar nu att kommunen gjort avgörande fel i utredningen om mamman.
När vi träffar ”Maria”, som vi kallar henne, hemma i Varberg så visar hon upp sonens målarvägg. Hon pekar och beskriver de färgglada bilderna han suttit och målat.
– Den där extraväggen som vi satte upp fick bli hans målarvägg. Här har han målat och skrivit sitt namn, med lite hjälp. Han har gjort solen här, och så är det krabbor och sånt, säger ”Maria”.
Målarväggen är det enda hon har kvar av honom i huset i dag. Allt annat är bortstädat.
– Jag tycker det är för svårt. Han kom aldrig hem. Och tiden gick och tiden gick, och till slut blev det för plågsamt att ha hans leksakskök och hans bilbana framme, och studsmattan på utsidan. Det var ingen här, säger hon.
I juli förra året uppmärksammades ”Marias” fall stort. Socialtjänsten trodde inte på hennes anklagelser om att barnets pappa hade misshandlat både henne och sonen, och efter kommunens rekommendationer beslutade tingsrätten att ge pappan ensam vårdnad tillsvidare.

Genom att bo på ett HVB-hem med sin treåriga son skulle pappan då få chansen att bevisa att han var oskyldig till det våld mot barnet och mamman han hade blivit anklagad för. Drygt fyra månader senare dömdes dock pappan för att ha misshandlat ”Maria”, en dom som överklagats till hovrätten. Anklagelserna om våld mot barnet har inte lett till åtal. Pappan har fortfarande i dag ensam vårdnad om sonen.

Fallet ska upp i tingsrätten igen i slutet av mars för slutgiltig dom om vårdnaden. Och Ekot kan i dag visa på uppgifter som enligt flera bedömare omkullkastar hela ärendet. I avgörande handlingar som socialtjänsten skickade till tingsrätten innan det kontroversiella beslutet förra året hävdar nämligen handläggarna att ”Maria” hållit sonen borta från pappan i ett och ett halvt år.

Detta står under rubriken ”Kvarhållande/Bortförande” i den familjerättsliga utredningen.

Att kvarhålla eller föra bort ett barn är för en förälder graverande uppgifter som domstolarna ofta ser allvarligt på i vårdnadsärenden. Men i ”Marias” fall är uppgiften om kvarhållande helt fel. Det erkänner socialtjänstens handläggare i en dold inspelning, som ”Maria” gjort.

Den ansvariga utredaren säger på inspelningen att hon med skrivelsen menat att sonen bott hos ”Maria” i ett och ett halvt år, inte att ”Maria” skulle ha hållit barnet borta från pappan. I inspelningen hörs också utredaren be om ursäkt för felskrivningen.

– Det är jag som har skrivit det, men XX (sonen, red. anm.) har ju varit hos YY(mamman, red. anm) i ett och ett halvt år. Det är ju det jag menar, säger socialtjänstens utredare.
– Jo, fast så blir det ju inte om du skriver att han har blivit kvarhållen, säger ”Marias” advokat Anna Heurlin.
– Ja, jag har skrivit det, och det är fel. Men jag tänker att det är 2018 nu. Vi sitter nån annanstans, vi ska tänka att vi ska blicka framåt. Då lämnar vi det och så funderar vi på hur det ska bli bra framåt. Sen om jag använt fel ord så beklagar jag det, säger utredaren.

Felskrivningen om kvarhållande har spelat en avgörande roll för att pappan till slut fick vårdnaden, menar Johanna Schiratzki, som är professor i välfärdsrätt vid Ersta Sköndal högskola.

– Jag tror mig aldrig ha läst i någon utredning att man kallar ett stadigvarande boende hos en förälder för ett kvarhållande respektive bortförande. Det är för mig ett fullkomligt inkorrekt språkbruk. Jag får intrycket av att man medvetet eller omedvetet har tagit ställning när man har skrivit den här utredningen, säger Johanna Schiratzki.

När tingsrättens motiverar beslutet att ge pappan ensam vårdnad stödjer man sig på utredningen från socialtjänsten som man anser "entydigt" talar för att mamman "gör vad hon kan för att hålla XX [sonens namn, reds anm] borta från sin pappa."

Ekot har sökt den ansvariga socialsekreteraren och hennes chef. Men ingen av dem vill svara på frågor om det här.

”Maria” berättar att hon påpekat felet i utredningen flera gånger. Men ingen ändring har ännu skett i de kompletterande handlingar som senare skickats till tingsrätten.

– Jag tänker att alla kan göra fel i sitt jobb, men då är det viktigt att man gör om och gör rätt. Det är svårt att förstå, säger ”Maria”.

Pappans ombud, Robert Mjösén, skriver i en kommentar till Ekots rapportering att de fel och detaljer som Ekot tagit upp i granskningen saknar betydelse för tingsrättens ställningstagande i målet, som bygger på en omfattande utredning i ärendet.

*Tillägg 7 november 2019: Hovrätten för Västra Sverige har i en dom i oktober 2019 friat pappan från misstankarna om misshandel på mamman.

FÖRTYDLIGANDE:

I den första versionen av denna artikel angav Ekot i ingressen att pappan i vårdnadsärendet i Varberg fått ensam vårdnad av sin treårige son "för att kunna bevisa att han var oskyldig till våld mot mamman och barnet."

Formuleringen kunde tolkas som att detta var tingsrättens motivering, men rätten motiverade i själva verket beslutet med att mamman försvårat pappans umgänge med barnet. Det är Socialtjänsten som rekommenderade att pappan skulle bo på HVB-hemmet med sonen för "att få en möjlighet att bevisa sin oskuld". Ekot har nu förtydligat ingressen och lagt till ett stycke som klargör tingsrättens motivering.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sverigesradio.se
 
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7173443

UTGÅNGEN AV VARBERGSMÅLET:

När brottmålet mot pappan i Varbergsmålet togs upp i hovrätten, blev ett vittne förhört på ett så brutalt sätt av pappans advokat, att hon skrämdes att delvis ta tillbaka ett vittnesmål, som hon avgett så långt tidigare att hon inte längre upplevde att hon kunde stå fast vid det helt och hållet.
Hon hade dessutom sedan dess drabbats av en allvarlig sjukdom varför det inte kan tänkas ha varit så lätt för henne att minnas händelser från långt tidigare i detalj.Och trots att mamman anlitat en expert som kunnat påvisa att pappan hade manipulerat ljudupptagningarna han hade lagt fram som bevis för sin oskuld, frikändes han för den misshandel han hade stått misstänkt för.
Sonen har sen dess stadigvarande rapporterat om sin utsatthet hos pappan och bl a inför mamma, mormor och morfar klagat över att ha ont i sin arm och undrat om det går "att laga den igen eftersom den har gått sönder".
Av dokumentationen i fallet att döma ser det misstänkt ut som om pappan gaslightat mamman genom att manipulera hennes elektroniska konversation med myndigheterna, för att få henne att framstå som "psykiskt sjuk" och att inte ha koll på tider och avtal osv och på sedvanligt vis ha tagit kontroll över henne med hjälp av sina dator - IT-kunskaper.
Efter att hovrätten friat pappan från misstänkt misshandel twittrar dessutom Mats Sjösten, som dömt till pappans fördel i tingsrätten, i triumferande ordalag om detta den 10 nov 2019 på @Lagmansbloggen:

MATS SJÖSTEN ON TWITTER: "VARBERG: MISSHANDELSANKLAGAD ...

Nov 10, 2019 - ... your follow request to @Lagmansbloggen. More. Copy link to Tweet; Embed Tweet. Varberg: Misshandelsanklagad pappa friad i hovrätten ...

Kommer dessvärre inte in på länken dit nu så jag vet inte om hans inlägg om detta fortfarande står kvar.Runt samma tid dömde han dock en mamma, som han förstört livet för genom att i hennes vårdnadstvist tilldöma vårdnaden om hennes barn till en pappa, som otvetydigt haft mycket sämre förutsättningar att axla ett föräldraskap än hon själv, för att hon rapporterat om Sjöstens felaktiga domar på Facebook.

Varbergsmålet är även anmält till IVO och JO, men har inte heller där granskats som sig bör.
På IVO är det en fd socialsekreterare från Göteborg, Annelie Andersson, som gett mammans anmälan avslag, som gravt misskött även en annan mammas fall som kommit till min kännedom, med följden att en dotter avskilts från sin mamma sen många år tillbaka och istället blivit tvingad till boende med sin förövare och därmed även missat sin skolgång med flera år.