Jag kan varmt rekommendera Veronika Axelssons spännande och lärorika självbiografi i fyra delar. Har lånat hem dem alla och läser med stor spänning några sidor varje kväll - som en gastkramande thriller.
Anklagelsen visar sig dessutom ganska omgående sakna grund, men ändå hålls mamman och barnen kvar för en "utredning" som ingen får vetskap om vilka brister den egentligen ska utreda och hur de i så fall bör åtgärdas. Allting är så allmänt hållet att det saknas någon egentlig substans att förhålla sig till. Vilka små bagateller som helst kan blåsas upp till verkligt allvarliga förseelser i mammans föräldraåtaganden och de dubbla budskapen haglar. Allt mamman gör kan lika gärna tolkas som rätt eller fel, enligt den godtyckligt Kafka-artade agenda som gäller.
mmm
Som tur är har man vetskap om att historien slutar lyckligt och väl med att den sjuka pappan manövreras ut genom ett skickligt navigerande mellan blindskären i det rent juridiska spelet av den skarpa advokaten. Detta är inte bara spännande till tusen utan även väldigt lärorikt då författaren följt upp hela händelseutvecklingen med en väl belagd dokumentation.
mmm
Dantes nedstigning i helvetet kunde knappast vara värre än de år som mamman tvingats tampas med de huvud-o hjärtlösa omänniskornas avhumaniserade myndighetsutövning.
Gunilla Madegård
Frilansskribent, forskare, barnrättsföreträdare - och talesperson för föräldrar och morföräldrar i AKTION #eftervåldet
Oll Matts gata 28
38791 Borgholm
tel: 070 258 48 39
Du kan läsa mer om Veronika Axelssons bokserie här »
Ur förordet till Det Händer inte Mig; Förräderiet:
/.../ Vi har en brottsbalk som definierar barnmisshandel och välarbetade förarbeten, kriterier och straffskalor för sådan brottslighet. Att förtala, hota, kränka, nedsätta både barn och deras anhöriga definieras som våld. Att tvinga eller förmå barn i beroendeställning att agera på önskvärt vis under just hotbild definieras också som våld. Att villkora barns grundläggande behov – och förbjuda dessa behov som straff – är också våld.
/.../ Yrkesverksamma inom det berörda samverkansområdet tolkar barnens tydliga reaktioner på våldsutsatthet som problematik antingen hos barnet eller beskyddande föräldern. Dessa reaktioner är avgörande för barnens hälsa.
Att behöva ha facit i hand, tilldra sig negativ uppmärksamhet, kontrollbehov, ha negativa förväntningar, skada sig själv eller uppträda motsägelsefullt är några få exempel på våldsutsatta barns symptom - och exempel på vad samhället straffar barn för. Dessa är överlevnadsfunktioner som barnet lärt sig för att ernå grundläggande behov - och orsaken till att samhället berövar barnet just grundläggande behov.
/.../ Vi – och vårt rättsväsende – ska kunna ha förtroende för att barns intressen framkommer genom deras företrädare såsom socialtjänst, skolpersonal och sjukvårdspersonal. Veronikas böcker avslöjar att det inte har funnits tillstymmelsen av en chans till att ha ett sådant förtroende. I tredje och avslutande delen om familjen Axelsson får vi ta del av de små och ofattbara detaljer som möjliggör och upprätthåller goda förutsättningar för våld”.
Fia Sander
2019-09-03
Ur Slutdiskussionen:
/.../I Veronikas första bok, Det händer inte mig – Förhållandet, möter vi en ensam våldsverkare. I andra boken, Det händer inte mig – Separationen, ställdes frågan om våldsstrukturerna kunde hållas tryggt projicerade mot offret inför en bredare publik, och vi fick ta del av uppbyggnaden av en sådan föreställning. I sista delen möter vi en verklighet som kan vara för svår att tro på. Bokserien presenterar i tur och ordning lager av ett felbygge; våldsstrukturerna i samhället”.
Fia Sander
Charlotta Uhler Von Arnold
2019-09-03