L A N D E T S   F R Ä M S T A  E X P E R T

på vårdnadsmål?

M A T S     S J Ö S T E N  

1462357234

Mats Sjösten, lagman vid Varbergs tingsrätt

Barnkonventionen kan bli svensk lagPublicerat måndag 3 juli 2017 kl 19.05

År 2020 ska FN:s Barnkonvention bli lag i Sverige. I alla fall enligt det förslag som regeringen lämnar den här veckan. Samtidigt varnar flera jurister att konventionen är för otydlig för att bli lag. Är det möjligt eller inte och varför behöver konventionen bli lag? Vi pratar med Rädda barnens tidigare generalsekreterare Thomas Hammarberg, Anna Karin Hildingson Boqvist på Barnombudsmannen och lagmannen Mats Sjösten.

Intervju med lagman Mats Sjösten vid Varbergs tingsrätt - expert på vårdnadsmål

 
Källkritik: Läs eller lyssna noga! Vad är det "experten" egentligen säger?
 
Sveriges Radio P1 Ekonyheternas sände detta reportage den 13 mars 2019 med anledning av att regeringen dagen efter, den 14 mars 2019 lade fram ett förslag till Lagrådet att Barnkonventionen ska göras till svenske lag. Men exakt samma intervju sände de redan den 3 juli 2017. (se ovan!) 
Anmärkningsvärt nog lägger de dessutom okommenterat ut den ljudfilen på samma sida som de rapporterar om ett skandalöst rättsövergrepp på en mamma (Maria) och hennes son i ett vårdnadsmål vid Varbergs tingsrätt som just Mats Sjösten handhaft i egenskap av domare.
Detta är nu knappast första och enda gången som Mats Sjöstens domar vittnar om en häpnadsväckande brist på respekt för mammors och barns mänskliga rättigheter och därtill grundläggande lag och rätt, då han inte ens som i fallet Linda Norén, drar sig för osant intygande, varför hon numera väljer att går ut öppet i sociala medier för att vittna om sin otroliga historia och hur hon på fullkomligt oskäliga grundet blivit berövad kontakten med sina fyra barn, trots att ingenting finns att anföra mot hennes föräldraförmåga i socialens utredningar.
 
CITAT:
 
SR: Trots att Sverige lovat att följa FN:s Barnkonvention som infördes för 30 år sedan, så räcker inte det, anser regeringen, som på torsdag lägger ett förslag om att BK ska bli till svensk lag vidare till lagrådet och att träda i kraft 2020
 
Samtidigt varnar flera jurister för att BK är för otydlig för att bli lagstiftning i Sverige.
 
Fd generalsekreteraren i Rädda barnen Thomas Hammarberg, som själv varit med och utarbetat BK, välkomnar dock förslaget och påtalar att BK iofs redan gäller i den svenska lagstiftningen i o m att Sverige har ratificerat den, men att den har brustit i själva rättsutövningen och betonar därför vikten av att den uppmärksammas och diskuteras mer i den allmänna debatten, för att rättsväsendets aktörer; domare, åklagare och försvarare verkligen ska bygga sina beslut och pläderingar på BK. Det är väldigt få domar som hänvisat till den nämligen.
 
BO: ordförande Anna Karin Hildingson Bokvist välkomnar också beslutet att göra BK till lag:
 
”Det är viktigt att det tydliggörs för barn och unga som befinner sig i utsatta situationer vilka rättigheter de faktiskt har. Vi har ju sett en hel del brister i rättsutövningen som tex se till deras delaktighet och juridiska rättigheter, Vi har mött barn som inte får träffa sina syskon utan att få ngt skäl för det, barn som inte få information om att de ska byta familjehem, tvångsåtgärder som används som bestraffning tex.”
 
SR: Vad är det som skiljer BK ifrån hur lagstiftningen ser ut idag?
 
BO: den har ett tydligt rättighetsperspektiv som barn och unga också kan ta till sig.
 
SR: Vad tror du att det blir för konsekvenser av att BK görs till lag?
 
BO Jag tror att det kan leda till stora förändringar, för den utredning som har gjorts på det här, har påvisat att det finns stora brister framför allt när det gäller barns delaktighet och att barn har isolerats för länge i häkte …
 
3:49 SR Vi har också med oss Mats Sjösten lagman vid Varbergs Tingsrätt. Vad tror du skulle bli konsekvenserna för det svenska rättssystemet om BK blir lag, som regeringen vill?
 

(Lagmannen har ett anmärkningsvärt sluddrigt tal, som tycks avspegla samma brist på förmåga till artikulation och precision i tankegången!)

 
MS: Asm..lagstiftning ska ju införas inte för att skapa en debatt utnfrs att åstadkomma förändring och effekter. BK är ju skriven inte för individer utan för stater… den talar ju om att konventionsstater ska tillförsäkra barn olika rättigheter och olika skydd och det är bra… det är ingenting att erinra mot… men den är inte skriven för att tillämpas i domstolar.
 

(Nej det var just det som Tomas Hammarberg påpekade att den inte hade gjorts - tillämpats i domstolarna, alltså! Att det inte ligger Mats Sjösten särskilt varmt om hjärtat att det förs en samhällelig debatt och att allmänheten har förväntningar på att rättsutövningen grundar sig på fakta, vetenskap och väl beprövad erfarenhet, framgår med all önskvärd tydlighet i det mail vari han besvarar frågan som ställs till honom i ett utskick till landets alla tingsrätter om den saken.

 
 
SR: Ja men om den blir lag nu vad kommer det att få för konsekvenser tror du?
 
MS: Ja det är väldigt svårt att säga - det kan leda till osäkerhet och oförutsebarhet eftersom det inte finns några förarbeten som är traditionell i svensk lag. Det finns heller inte nån överstatlig organisation som Europakonventionen där vi har Europadomstolen som då kan pröva och säga vad som ska gällas vid oklarheter
 
SR: Men vilken typ av ärenden kommer främst att påverkas tror du?
 
MS: Ja jask… om de som kommer påverkas så är det nog det som har påverk… påpekats från BO i sociala frågor för att i många andra frågor… en typ som jag vill då framhålla särskilt i föräldrabalken.. där finns ju äv(en) redan dom artiklar i barnkonventionen tex barnets rätt som ska gälla… dom finns transformerade in i lagen och gäller … så i domstolar hänvisar man till barnets bästa och det framgår då i Föräldrabalken men SKRIVER inte barnkonventionen utan skriver att det står i föräldrabalken, men det är samma sak
 
SR: vad säger du BO om det?
 
BO: Ja jag tänker att vi har ju transformerat in artiklar från BK i den befintliga lagstiftningen, men det utredningen har visat är ju att det inte är tillräckligt… att barn inte kommer till tals i tillräcklig utsträckning och vi har olika situationer, sociala barnavården är en och vi har mött barn i som isolerats i häktet i 22 timmar, som FN:s barnrättskommitté har kritiserat.
 
SR: Vad säger du Mats Sjösten räcker inte lagen som den ser ut idag?
 
6:26 MS: Ah det är ju som vi hört från BO där att lagen finns ju redan.. de j ifråga om tillämpningen… och förtistånd en annan tillämpning genom att barnkonventionen till lag, då undrar jag om det är rätt sätt, det är nog andra åtgärder somsk gö… göras i (inandning) s.. så fall. En åtgärd som man då ka… straffrättens område, barnrättighetsutredningen som äh … vars förslag dänu regeringen gå vidare mepeka på sdähä särskilt när det gäller misshandel av barn … och där så är det ju så att må… i många fall så är det ogillade domar för att då.. dä hante kunnat styrkas att på grund av att barnet inte kanske kan prata att något som typiskt sätt har gjort ont ha vållat smärta och det vill ju barnrättighetsutredningen ska komma till rätta påatt… påatt.. att i.. införa ett speciellt brott: misshandel av barn, somatt det skante phövas bevisat att just det enskilda slaget som typiskt sett leder till smärta ändå ska kunna leda till en fällande dom.
 

(Här kan noteras att talarens puls ökar och ger upphov till en viss andnöd och darr på rösten och att ämnet således kan antas ge upphov till intensifierade inre drivkrafter. Såna som när tex kvinnliga socialsekreterare kritiseras kallas för "känslor")

 
SR: Men om nu regeringen får igenom året här det blir en lag 2020 vill dom, vad behövs nu fram till 2020 för att det ska landa väl i domstolarna?
 
7:20 MS Ja domstolarna är ju beredda på att ta emot den här lagstiftningen som det är … Det viktiga är ju att under den här tiden… att ddä… ä görs en genomgång av dom lagar… man kan naturligtvis inte göra alla… men dom som har primärt och oftast tillämpas och så säga att dom nu och i vart fall fram till 2020 är så skrivna att dä av lagtexten framgår att dom rättigheter som barn tillförsäkras i BK att dom finns inne i lagen, satt lagen kan tillämpas .. föti yttermera visso så bledä ju såattt ä dä oklarheter eller ä dä så att det blir spretande rättstillämpning pga att det inte finns förarbete eller tidigare rättspraxis och så blir dä ju Överrätten, Högsta domstolen för allmänna domstolar, Högsta förvaltningsdomstolen för förvaltningsdomstolar som får sätta ner foten och säga att i det här fallet ska lagen BK tillämpas på det sättet, och där har vi ju ett exempel, som jag menar på att det kommer att fungera forr domstolorna och högsta förvaltningsdomstolen har ju direkt tillämpat Europakonventionen när det gäller vissa skadeståndsfrågor i fo… mellan enskilda och staten.
 
Slut citat.
___________________________________________________________________________
 
KOMMENTAR TILL MATS SJÖSTENS UTSAGOR:
 
Försöker Mats Sjösten redan på förhand, innan det läggs ytterligare tyngd vid att barns rättigheter respekteras, gardera sig med undanflykter genom att hänvisa till problem med ”osäkerhet och oförutsebarhet” i BK, i avsikten att ge legitimitet åt att även fortsättningsvis kunna utöva sin högst godtyckligt subjektiva, partiskt osakliga och ibland tom direkt lögnaktiga, såväl som auktoritärt nedlåtande och mästrande typ av ”rättsutövning”?
 
(Praktexemplet därpå är hans dom i Linda Noréns fall! Och inte mycket bättre är det i "Marias" som blivit omskrivet ett flertal gånger i AB och nu senast även på samma hemsida på SR P1 Ekonyheterna, som ljudfilen till ovanstående intervju!)
 
För om nu vissa artiklar i BK redan ÄR transformerade in i lagen, och det inte utgjort några problem med otydligheter, vad är då egentligen problemet med att det ställs större krav på att de verkligen efterföljs? Slutsatsen att det kan leda till ”osäkerhet och oförutsebarhet” pga att det "inte finns några förarbeten som är traditionell i svensk lag", är märkligt motsägelsefullt, om BK, som Mats Sjösten själv slagit, redan är transformerad in i den.
 
Eller vad ska "raditionell svensk lag” annars betyda?
 
Kanske detta - eller vad?
 
 

"Avseende tingsrätts handläggningsordning påvisas att handläggningsordningen för vårdnadskonflikter är i stort sett densamma som på 1920-talet, däremot har samhällets syn på föräldrarollen, barnet, samlevnad och konflikter förändrats."

 

 

AKTION #eftervåldet mot samhällsfarlig myndighetsutövning

 

KRITIK MÅLSÄTTNING OCH KRAV

 

Eftervåld - definition

 

PRESENTATION AV #eftervåldets ÖVERGRIPANDE UPPLÄGG, KRITK,  FAKTA OCH KUNSKAPSUNDERLAG

 

IDEOLOGISK, POLITISK, EKONOMISK ANALYS

 

MYNDIGHETSUTÖVNING MED FALSK VARUDEKLARATION

 

1) Bristande kompetens att hantera komplext systemrelaterade problemställningar inom det humanvetenskapliga fältet

 

2) Bristande språklig precisering, avgränsning och stringens

 

3) Bristande omdöme i fråga om tillämpningen av gällande lag i Föräldrabalken och FN:s barnkonvention

 

FAKTA-OCH KUNSKAPSUNDERLAG

 

ANGELÄGEN FORSKNING OCH VETENSKAP SOM FÖRBIGÅS

 

ENKÄTSVAR från 16 föräldrar utsatta för VSNR & EFTERVÅLD

 

SAMMANFATTNING AV MARIA KARLSSONS GRANSKNING AV DOMAR

 

Domar vari pappor gjort sig skyldiga till VSNR

 

Domar vari mammor tros "påverka", "dra in barn i konflikten", inte kunna "samarbeta" pga att "ha fel inställning till pappan", etc

 

BRUTALISTEN MATS SJÖSTEN - BOSS ÖVER VÅRDNADSMÅL SEDAN 90-talet

 

DE STATLIGA VÅRDNADSUTEDNINGARNA

 

LANDETS FRÄMSTA EXPERT PÅ VÅRDNADSMÅL

 

AVSLÖJANDE GRANSKNING AV MATS SJÖSTENS DOM I VARBERGFALLET

 

MAILVÄXLING MED LAGMAN MATS SJÖSTEN OCH HOVRÄTTSASSESSOR KARIN LAMBERTZ

 

Varbergsmålet:

 

ARTIKLAR

 

1. Jenny Örns fall

2 .Föräldern Maria A:s fall publicerad i Aftonbladet 2017. 

3.Trebarnsmamman Lenas fall

4. Svea Hovrättsmålet med Thomas Bodström som mammans ombud

5. Vårdnadsmålet vid  Varbergs tingsätt och Mats Sjösten som domare

6) 12-årig suicidal pojke tvångsförflyttas till sin förövare

7) Fallet Anna och Elias

Mammors rapporter i 16 enkätsvar

 

OM FN:s BARKONVENTION