2) Bristande språklig precisering, avgränsning och stringens
Grundläggande för all utredningsmetodik och tolkning av juridiska spörsmål av mer komplext mellanmänsklig / ideologisk / politisk natur är att begreppshanteringen är klart och entydigt avgränsat stringent och entydig.
Det var med hänsyn till detta som en av landets bäst betalda kändisadvokater och åklahare fick uppdraget att under ett års tid lägga pannvecken i kors för att utröna om Akilovs redan erkända terroristbrott att köra ihjäl civila på gatan, varav majoriteten utgjordes av kvinnor och barn, med en stor lastbil, skulle kunna antas göra skäl för brottsrekvisiten ”terroristbrott".
När det gäller kvinnor och barn som utsätts för livshotande fysiska och psykiska skador i form av VSNR tycks det däremot kunna höftas till litet mer ungefärligt och vara hugget som stucket vad begreppen som används egentligen står för.
I det faktamaterial som vi presenterar återspeglas det språkbruk i handläggningen av vårdnadsmålen den begreppshantering som rutinmässigt och oreflekterat okritiskt (?) kommer till användning i de statliga vårdnadsutredningarna, såväl som i flertalet av de forskningsrapporter som handlar om den vittomfattande och komplexa problematiken kring vårdnadsfrågorna i kombination med kvinnors och barns utsatthet för VSNR och eftervåld.
Genomgående kommer ospecificerat en viss standarduppsättning av enkla begrepp till användning, utan någon närmare specificering av vari deras exakta innebörd består och vilken faktabelagd verklighet de representerar i det enskilda fallet, sådana som tex "konflikt", "påverkan" "negativ inställning till pappan" "att dra in baren i konflikten" och "umgängessabotage".
Det faktum att de till absolut övervägande del är knutna till mödrars livsvärldar, föräldraåtaganden, ansvars - o skuldkonton avslöjar en avgrundsdjupt oprofessionell hållning av oreflekterad omedvetenhet, okunskap och / eller ett medvetet försök att hålla kvinnor / mammor och barn på mattan och att inte hänge sig åt olydnad gentemot övermakten.
Betecknande nog har det inte ansetts tillnärmelsevis lika viktigt att rensa i den språkliga rabatten som i ovan nämnda fall om Akilovs terroristbrott.
Litteraturvetaren Mona Blåsjö uppger i en kommentar under SR P1:s Ekonyheters reportage om Varbergsfallet att:
"Som forskare har jag sökt finansiering för att undersöka just sånt här: hur formuleringar och urval av information gynnar den ena parten och missgynnar den andra. Men ingen finansiär har beviljat medel."
Att begreppet ”umgängessabotage” rutinmässigt tagits i bruk for att beteckna en verklighet som utgörs av hårt trängda mammor som med alla till buds stående medel gör allt de kan, för att tvinga ovilliga barn att ställa upp på deras fäders behov av att utöva sina rättigheter till dem, är kanske att betrakta som det största bedrägeriet av dem alla. Även om deras innersta önskan är att skydda barnen mot att behöva utsättas för umgänge vårdnad / boende med deras förövare, tvingas de spela med i spelet att de inte alls har något emot det, eftersom det ingår i den förutbestämda hypotesen att mammor i gemen anmäler pappor falskt för att få behålla vårdnaden och / eller drivs av behovet "alienera" barn från deras fäder.
Det gäller alltså att hålla god min i fult spel och låtsas välvilligt inställd till "barnets behov av en nära och god kontakt med båda sina föräldrar" oavsett hur nära och god den faktiskt är. För om inte, straffar det sig omgående med att den pappa som däremot försäkrar att han minsann inte motsätter sig umgänge med båda föräldrarna får vårdnaden överskriven på sig. Minsta förseelse gentemot hans lagstadgade umgängen, som tex i Varbergsfallet vari en sönderstressad och traumatiserad mamma (högst troligtvis drabbad av ett eftervåld som till varje pris ska osynliggöras) gör sig skyldig till några försenade ankomster, några inställda umgängen pga sjukdom, eller missade meddelanden om ändrad umgängestid mm liknande, tolkas fritt och kriminaliseras som "umgängessabotage" och i hennes fall dessutom som "kvarhållande/ bortförande"
Vilket lagman Mats Sjösten viftar bort i dessa bagatelliserande ordalag i den dom från juni 2019, vari vårdnaden får stå kvar hos den pappa som stått misstänkt för våld mot barnet och tom är dömd för våld mot mamman. Det långa uppehållet i umgänget med pappan har sin förklaring i dessa och andra fullt ut godtagbart legala omständigheter:
"Tingsrätten kan konstatera att det finns uppgifter i utredningen som inte är korrekt angivna. Att utredarna under rubriken ”kvarhållande/bortförande” skrivit att mamman hållit sonen borta från pappan under ett och ett halvt år kan vid första anblick ger intrycket av att detta gjorts i strid mot ett beslut om umgänge. Faktum kvarstår dock att något umgänge inte kommit till stånd under angiven period till följd av mammans agerande på sätt redovisats ovan under rubriken ”Umgängessabotage” varför risken för missuppfattning är begränsad eftersom de inblandade är väl införstådda med i vilken kontext som detta är skrivet."
Alltså; Summa Summarum; enligt experten på vårdnadsmål kan det vara hugget som stucket om diverse mer eller mindre godtagbara eller ursäktliga förhinder till umgänge förses med brottsrubriceringen "kvarhållande/ bortförande" eller "umgängessabotage", vilket måste anses vara häpnadsväckande, milt talat.
Även om dessa mammor till punkt och pricka gjort sitt bästa för att fullgöra sina ålagda föräldraåtaganden, att i ur och skur och i vått som i torrt och oavsett sjukdom och det psykiska trauma det innebär, forsla sina barn till dessa umgängen, men vare sig de själva eller anställda på socialen klarar av att med våld släpa dem ut ur bilen, betecknas det som ett aktivt sabotage gentemot pappans rättigheter, enligt den stränga förordning som utfärdas i lagman Mats Sjöstens kursmaterial: "Vårdnad /boende och umgänge" och dess implikationer på tredje part - nämligen barnet / barnen i fråga, som ju enligt lagen ska vara första och enda part i målet. Det är ju inte domstolens sak att agera relationsexperter å föräldrarnas vägnar - enbart att se till Barnets Bästa.
”Det ställs mycket höga krav på den förälder i detta avseende och det har till och med sagts att en vårdnadshavare/boendeförälder kan behöva ’bära ut barnet i det fall barnet vägrar att följa med umgängesföräldern för umgänge”.
Och straffet för detta "brott" kan bli hårt och drabbar först och främst de barn som pga denna underlåtenhetssynd med myndighetshanteringens hjälp görs föräldralösa.
"Umgängessabotage" = nutida brottsrekvisit för "att förlöpa hemmet"?
Med tanke på att den rättsliga handläggningen av vårdnadstvister enligt Annika Rejmer i en studie från 2003 i stort sett är densamma som på 1920-talet är det kanske ingen tillfällighet att "umgängessabotage" tycks ha kommit att få samma innehållsliga betydelse som den forna brottsrubriceringen att "förlöpa hemmet" och som bestraffade mammorna med att bli av med rätten till vårdnad / umgänge med sina barn. Om en mamma som tex "Mia" i enkät 9 GM 09 tvingas fly sin bostadsort pga av de ständigt återkommande trakasserier, hot, förföljelser och illasinnat förtal som hennes exsambo och dito svärfar utsatte henne för efter separationen, till en ny bostadsort där hon kunde få ett jobb och en chans att bygga upp sitt och sina tre barns liv fredat från DV / CA - ja då straffas det obönhörligen med att barnen skickas tillbaka till pappan oavsett.
AKTION #eftervåldet mot samhällsfarlig myndighetsutövning
PRESENTATION AV #eftervåldets ÖVERGRIPANDE UPPLÄGG, KRITK, FAKTA OCH KUNSKAPSUNDERLAG
IDEOLOGISK, POLITISK, EKONOMISK ANALYS
MYNDIGHETSUTÖVNING MED FALSK VARUDEKLARATION
2) Bristande språklig precisering, avgränsning och stringens
ANGELÄGEN FORSKNING OCH VETENSKAP SOM FÖRBIGÅS
ENKÄTSVAR från 16 föräldrar utsatta för VSN & EFTERVÅLD
SAMMANFATTNING AV MARIA KARLSSONS GRANSKNING AV DOMAR
Domar vari pappor gjort sig skyldiga till VSNR
BRUTALISTEN MATS SJÖSTEN - BOSS ÖVER VÅRDNADSMÅL SEDAN 90-talet
DE STATLIGA VÅRDNADSUTEDNINGARNA
LANDETS FRÄMSTA EXPERT PÅ VÅRDNADSMÅL
AVSLÖJANDE GRANSKNING AV MATS SJÖSTENS DOM I VARBERGFALLET
MAILVÄXLING MED LAGMAN MATS SJÖSTEN OCH HOVRÄTTSASSESSOR KARIN LAMBERTZ
2 .Föräldern Maria A:s fall publicerad i Aftonbladet 2017.
4. Svea Hovrättsmålet med Thomas Bodström som mammans ombud
5. Vårdnadsmålet vid Varbergs tingsätt och Mats Sjösten som domare
6) 12-årig suicidal pojke tvångsförflyttas till sin förövare
Mammors rapporter i 16 enkätsvar