Konstverk av Issa
Text av Stefan Widell
LEG PSYKOLOG och PSYKOTERAPEUT och F. D. SOCIALCHEF STEFAN WIDELLS BREV 2011 TILL POL. SAKKUNNIG U. LINDGREN OCH HANS GODDA YXSKAFT- SVAR
"Låter det som en ond saga?"
Denna hemsida innehåller:
1) Brev 2011 till Justitieminister Beatrice Ask, Barn- och äldreminister Maria Larsson och Ulrik Lindgren, politiskt sakkunnig vid Socialdepartementet
2) Ulrik Lindgrens svar
Att beröva barn deras rättssäkerhet
Om PAS, IAS, AIS
2011-09-19 skrev jag (Stefan Widell) ett öppet brev till justitieminister Beatrice Ask, Barn- och äldreminister Maria Larsson med kopia till Ulrik Lindgren, politiskt sakkunnig vid Socialdepartementet i syfte att uppmärksamma barns utsatthet. Brevet lyder som följer;
Brottmål omvandlas till vårdnadstvister med hjälp av PAS
Till: Justitieminister Beatrice Ask
Till: Barn- och äldreminister Maria Larsson
Kopia: Ulrik Lindgren, politiskt sakkunnig vid socialdepartementet
Jag vill med detta öppna brev göra dig uppmärksam på hur situationen ser ut för många brottsutsatta barn i Sverige. Jag vill särskilt peka på de brottsutsatta barn vars utsatthet ökar genom brister inom svensk socialtjänst och domstol. Dessa brister behöver synliggöras och åtgärdas.
Föreställ dig hur ett brottsutsatt barn tar mod till sig och berättar för vuxenvärlden om sina erfarenheter av misshandel och sexuella övergrepp inom den egna familjen. Föreställ dig sedan hur myndigheterna ignorerar barnets berättelse och flyttar fokus till föräldrarnas relationskonflikter. Brottmålet omvandlas till en vårdnadstvist. Myndigheterna tvingar sedan barnet till umgänge med den förälder som av barnet utpekats som gärningsman. Låter det som en ond saga? Detta är en verklighet för alltför många svenska barn år 2011.
Det finns fall där svenska domstolar låter sig påverkas av falsk vetenskap och därigenom kan barns berättelser om övergrepp bortförklaras. Det vanligaste exemplet på detta är PAS (IAS, AIS) (Parental Alienation Syndrome), i Sverige även kallat alienationssyndrom, föräldraalienation eller föräldrapåverkan. Enligt denna irrlära så beror barns berättelser om misshandel och sexuella övergrepp på att den ena föräldern pressar sitt barn att rikta ogrundade anklagelser mot den andra föräldern – och denna press behöver inte ens ske medvetet (således omedveten föräldrapåverkan). Enligt PAS räcker det att den ena föräldern har en ”oro” över att barnet skulle fara illa hos den andra föräldern. Denna oro överförs till barnet, som utagerar genom att visa rädsla inför och rikta falska anklagelser mot den andra föräldern.
I en debattartikel Göteborgs-Posten 2011-07-19 belyste jag problemet med anledning av att en dom i Varbergs tingsrätt 2011-06-07 uppvisade tydliga PAS-influenser. Den respons och de reaktioner denna debattartikel utmynnade i har fått mig att inse vikten av att ytterligare belysa fenomenet PAS, myndigheters tillämpning av PAS eller liknade irrläror samt de konsekvenser detta får för brottsdrabbade barn.
Göteborg 2011-09-19
Debattartikeln Göteborgs-Posten 2011-07-19 i sin helhet»
”Vad säger den etablerade vetenskapen i de frågor som PAS berör? Forskning vid bl a Psykologiska Institutionen vid Göteborgs Universitet visar att barn inte berättar om övergrepp som inte ägt rum, utan till och med underrapporterar (utelämnar, förnekar, förminskar, undviker, bortförklarar etc) övergrepp som bevisligen ägt rum, dvs dokumenterats med bilder och / eller filmer (Lina Leander 2007). Ytterligare forskning visar att sexualbrott mot barn i huvudsak begås av familjemedlemmar och andra bekanta till offret (Grubin 1998, Finkelhor 2009). Av BRÅ:s rapport 2011:6 framgår: ”Genom studier där man har frågat vuxna om deras utsatthet för sexuella övergrepp under barndomen har forskning kunnat visa att de allra flesta sexuella övergrepp aldrig kommer till polisens kännedom (Priebe och Svedin 2008, Lalor och McElvaney 2010).”
PAS står alltså i skarp kontrast mot de befintliga forskningsrönen, vilket kan förstås om man studerar dess bakgrund och upphovsman. Begreppet PAS uppfanns av den amerikanske psykiatern Richard A. Gardner 1985. Hans böcker i ämnet gavs ut på hans eget förlag utan vetenskaplig granskning och utgick helt från egna åsikter och värderingar. Detta är förklaringen till att PAS inte erkänts som syndromdiagnos. Gardner hann i sin digra litteraturproduktion ge uttryck för många kontroversiella åsikter och påståenden. Han utmärkte sig bl a för att han:
- propagerade för ökad förståelse och acceptans för incest och pedofili.
- påstod att han studerat ”barns sexualitet” och därvid observerat hur pojkfoster onanerar i mammas mage.
- hävdade att det snarare är barn som förför vuxna än tvärtom.
I egenskap av expertvittne i domstol avfärdade Gardner kategoriskt barns berättelser om övergrepp och hävdade PAS. Samtidigt bedrev han behandling med familjer där fäderna begått sexuella övergrepp på sina barn. Behandlingen gick ut på att hålla ihop familjen samt att få modern att acceptera ansvaret för övergreppen, då hon inte tillfredsställt sin man sexuellt och att han därför fått söka sig till sina barn för sexuell tillfredsställelse. Dessutom lade han stor vikt vid att normalisera faderns beteende - pedofili och incest har historiskt sett varit en naturlig del av familjelivet och även bidragit till att stärka människans fortplantningsförmåga (bl a Child Custody Litigation 1986, Sex Abuse Hysteria 1991, True and False Accusations of Child Sex Abuse 1992). Gardner tog sitt eget liv 2003 genom att stöta en kökskniv i sin hals och sitt bröst.
Att PAS, IAS, AIS fått genomslag inom svensk offentlig sektor illustreras väl av bl. a följande:
- Nio moderater skrev 2009 en motion till riksdagen om nya vårdnadsregler (2008/09:C455). Motionen handlade i huvudsak om att resurser skulle avsättas för att utbilda personal inom vård och omsorg för att säkerställa att de använde PAS i sitt arbete och för att samhället skall ”bli bättre på att förstå att det faktiskt finns mammor som uppsåtligt söker frånta sina barn möjligheten att bibehålla en sund relation och kontakt med sin pappa efter en separation”. Motionen avslogs med hänvisning till ”tidigare riksdagsbeslut, gällande lagar och regler och att det redan pågår arbete i de frågor som motionerna tar upp”.
- En dom från Högsta domstolen 2010-12-28, som kritiseras på DN Debatt 2011-01-14 av Madeleine Leijonhufvud, straffrättsprofessor emeritus och styrelseledamot i World Childhood Foundation. Hon noterar att Högsta domstolen i praktiken avkriminaliserat sexuella övergrepp mot barn genom sitt utslag och att detta kommer att ha en tydlig inverkan på framtida bedömningar av misstänkta sexövergrepp mot barn – genom hela rättsapparaten. Hon tolkar domen som att rättsväsendet kastat in handduken i dessa rättsfrågor rörande våra barn.
- Tidigare BUP-chefen i Stockholm Eva Rusz skriver i Aftonbladets relationsspalt 2004: ”Så gott som alla separerade föräldrar visar någon gång upp något symptom på PAS. Men i sin svåraste form leder PAS till att en förälder får en mission – att tillsammans med barnen bilda en enad front och förstöra relationen med den andra föräldern.”
En bidragande orsak till att PAS, IAS, AIS fått fotfäste i Sverige är att en del psykologer och socionomer refererar till och aktivt sprider dessa irrläror till såväl rättssystemet som socialtjänsten. Den mest aktiva PAS-företrädaren i Sverige är psykologen Lena Hellblom Sjögren, som skrivit och föreläst i ämnet för svenska domare och även anlitats som sakkunnig i domstolar. Andra exempel är socionomerna Gösta Emtestam och Agneta Svensson i Stockholm, som på frilansbasis gör vårdnads- och umgängesutredningar åt de sociala myndigheterna. I Göteborg finns psykologen Eva Landmér, som bland annat används som konsult av socialtjänsten i Kungsbacka och tillämpar PAS, IAS, AIS i sitt arbete med barn som berättat om sexuella övergrepp. Hon är även verksam vid socialhögskolan i Göteborg. I en replik till min debattartikel i GP bekräftar Eva Landmér att hon använder sig av PAS som förståelsemodell vid utredningar av barn. Hon konstaterar att man som psykolog är skyldig att ”enligt vetenskap och egen erfarenhet” (sic) kunna tolka barns beteende ur olika perspektiv.
Brottsförebyggande rådet konstaterar i sin rapport 2011:6: ”När det gäller brotten mot barn i åldrarna 0–11 år är den misstänkte i drygt 70 procent av fallen en person inom släkten, oftast inom den närmaste familjen”. I Socialstyrelsens handbok 2011-6-9 om våld framgår: ”I en representativ svensk studie bland tonåringar uppgav knappt 11 % av ungdomarna att det hade förekommit våld mellan vuxna i familjen. 58 % av dessa ungdomar uppgav att de själva hade blivit slagna en eller flera gånger.” Detta innebär att familjen är den vanligaste brottsplatsen när det gäller barn. Många socionomer, verksamma inom kommunernas individ- och familjeomsorg, är väl medvetna om denna verklighet. De beskriver hur ärenden som föranlett dem att göra polisanmälan om vålds- och sexualbrott, kommer i retur från rättsväsendet med beskedet att den av barnet utpekade gärningsmannen juridiskt skall betraktas som oskyldig. Socionomernas egen professionella bedömning får ofta inte ligga till grund för deras agerande - när de ser ett barns behov av skydd från den ena föräldern har de istället att verkställa en umgängesdom som strider mot barnets uttryckliga vilja. Detta yrkesetiska dilemma kan skapa en sådan känsla av maktlöshet och uppgivenhet att de möjligheter att skydda barn som medges av Socialtjänstlagen inte tillvaratas. När psykologkonsulten träder in i handlingen och presenterar PAS som förståelsemodell kan det bli en välkommen avlastning i en pressad situation. PAS erbjuder en alternativ lösning på det etiska dilemmat och kan därmed dämpa den känsla av maktlöshet som uppstår när man ser ett barns skyddsbehov utan att kunna tillgodose det. Slutsatsen enligt PAS, IAS, AIS blir att det inte finns något skyddsbehov. Därmed vänder man sin uppmärksamhet från barnet och dess berättelse. Barnet tystas, utsattheten består.
Inom rättssystemet medför den praktiska tillämpningen av PAS, alternativt IAS, AIS:
- förlust av barnperspektivet – fokus hamnar istället på föräldrarnas rättigheter.
- att barn misstänkliggörs och deras berättelser misstros.
- en kränkning av barns rättssäkerhet - inför anklagelsen om PAS, AIS, IAS kan barn försättas i ett rättslöst tillstånd.
- ett ifrågasättande av barns brottsofferstatus - barns behov av skydd och upprättelse tillgodoses inte av de myndigheter som av samhället är satta att svara för detta.
- att barn tvingas till umgänge med en förälder som de själva utpekat som gärningsman.
- att föräldrar, som försöker skydda sina barn anklagas för umgängessabotage / obstruktion.
- i vissa fall där den skyddande föräldern ”obstruerat” tilldöms den av barnet utpekade gärningsmannen ensam vårdnad.
Den dom som avkunnades i Varbergs tingsrätt den 7 juni i år utgör ett typexempel på hur barn kan drabbas när rättssystemet tillämpar PAS, IAS, AIS. Rätten friar en Kungsbackapappa från misstankar om sexuella övergrepp mot sin då 4-åriga dotter och konstaterar: ”Det finns å andra sidan ett betydande utrymme för att [mamman] medvetet eller omedvetet påverkat [flickan], inte minst det förhållandet att [mamman] uppgivit att hon använder ordet mus/musen när hon och [flickan] talar om [flickans] könsorgan.” Det som hävdas i domen är alltså att mamman försökt sätta dit pappan för sexuella övergrepp han inte begått, och att mamman utnyttjat sitt eget barn för detta syfte. Trots dessa allvarliga anklagelser har det inte varit tal om att lagföra mamman för det av domaren insinuerade brottet. Åklagarens huvudvittne, den psykolog som anmälde de sexuella övergreppen till sociala myndigheter i Kungsbacka och till polismyndigheten i Halland, tilläts av domaren inte att vittna i rättegången. Genom Varbergsdomen, som refererar till Högsta Domstolens utslag 2010-12-28 såsom prejudikat, besannas Madeleine Leijonhufvuds slutsatser avseende HD-domens konsekvenser för brottsutsatta barn.
Hur ställer sig lagstiftaren (Sveriges riksdag) till det faktum att irrläror som PAS, IAS, AIS nu kommit att prägla svenskt rättsväsende till den grad att brottmål kan omvandlas till vårdnadstvister och att prejudikat gör det nästintill omöjligt att döma föräldrar till straffansvar när de utsatt sina barn för misshandel eller sexuella övergrepp? Var står Socialdepartementet?
Särskilt när det gäller sexualbrottsmål har Sverige kommit att uppmärksammas. Amnesty har nyligen (SvD 27/6) riktat kritik mot rättssystemet då endast 6–7 procent av våldtäktsanmälningarna avseende vuxna i Sverige leder till fällande dom. När det gäller polisanmälda våldtäkter mot barn leder cirka tre procent till fällande dom. År 2010 anmäldes ca 2 500 våldtäkter mot barn under 18 år. I svenska enkätstudier svarar 7–14 procent av flickorna och 3–6 procent av pojkarna att de har utsatts för sexuella övergrepp före 18 års ålder. Av statistiken framgår att en överväldigande majoritet av alla sexualförbrytare går fria från straff. Det innebär också att en överväldigande majoritet av alla sexualbrottsdrabbade barn inte får tillgång till den hjälp och det stöd de behöver. Konsekvenserna för de brottsutsatta barnen och för samhället i stort är oöverblickbara.
Utifrån dagens forskning vet vi att cirka två tredjedelar av sexualbrottsutsatta barn inte berättar för någon under hela uppväxten. Det beror bland annat på barnets ålder (kognitiv och språklig utveckling), att de inte vill att det inträffade skall ha hänt, barnets relation och lojalitet med gärningsmannen samt skuld och skam. När de väl berättar och pekar ut en förälder som gärningsman uppstår kriser och inte sällan konflikter inom vuxenvärlden – inte minst när den andra föräldern faktiskt tror på vad barnet berättar och i enlighet med föräldrabalken försöker skydda barnet från den utpekade gärningsmannen. Det är min förhoppning att psykologer, socionomer och jurister i framtiden inte bortser från dessa brottsutsatta barns berättelser med hänvisning till tolkningar ur PAS-perspektiv (IAS, AIS). Det bör rimligen ligga i alla vuxnas intresse att värna om att barnets egen röst får höras - på samma sätt som den misstänkte gärningsmannen har en lagstadgad rätt att göra sin röst hörd i rättsprocessen.” Slut debattartikel Göteborgs-Posten 2011-07-19
Flickan i Varbergsmålet är i dag 7 år gammal. Hon har fått vänta i 3 år på rättegång efter att hon berättade om sina upplevelser för psykolog, polis och sin mamma. Nu får hon veta att det hon berättat inte är tillförlitligt. Vuxenvärlden har talat. Kommer denna flicka någonsin att tala igen? Enligt forskningen är sannolikheten för det liten.
Jag har med detta brev velat belysa barns utsatthet i de fall där gärningsmannen finns inom den egna familjen eller det egna nätverket. Dessa barn blir dubbelt utsatta då såväl socialtjänsten som rättssystemet saknar de arbets- och förhållningssätt som krävs för att utreda och tillgodose barnens skyddsbehov. Jag emotser tacksamt dina synpunkter på hur man bäst kommer tillrätta med dessa missförhållanden.
Med vänliga hälsningar
Stefan Widell
Legitimerad psykolog och psykoterapeut
Tidigare öppenvårdschef inom individ- och familjeomsorg, institutionschef samt tf socialchef
REGERINGSKANSLIET
EXP. 2012 -06- 0
S2012/8441/Sr
Socialdepartementet
Ulrik Lindgren
Politiskt sakkunnig för barn- och äldreministern
Stefan Widell Box35
430 85 BRÄNNÖ
Bäste Stefan,
Tack för ditt brev som berör frågan om PAS; parental alienation syndrome. Inledningsvis vill jag beklaga att du fått vänta på svar från oss. Varje vecka inkommer ett stort antal brev till Socialdepartementet och vi försöker besvara dem så snart vi kan.
Mot bakgrund av ditt brev vill jag nämna att varken tjänstemän eller statsråd får uttala sig om eller ingripa i enskilda fall som myndigheter handlägger. Detta då det skulle kunna tolkas som ministerstyre vilket är förbjudet enligt grundlagen. Myndigheterna är således självständiga att utöva sina befogenheter under gällande lagar och regleringar samtidigt som domstolarna har till uppgift att tolka lagen och döma enligt den.
Utifrån ett övergripande perspektiv vill jag dock kortfattat kommentera
PAS, eller föräldraalienation som det ofta kallas i svensk kontext.
PAS definieras kortfattat med att barnet i olika hög utsträckning visar sig avogt inställd till ena föräldern och tar avstånd ifrån denne. Den bakomliggande orsaken påstås vara att den ena föräldern har svartmålat eller talat illa om den andra föräldern.
PAS ska inte sammanblandas med eller likställas med social påverkan. Det förekommer naturligtvis1 att föräldrar i olika hög utsträckning påverkar varandra och barnen, särskilt i samband med en vårdnadstvist. Syftet med PAS är emellertid att ifrågasätta barnets berättelse om övergrepp eller kränkningar.
Barn har rätt till en trygg uppväxt utan våld eller övergrepp. Deras bästa ska ständigt sättas i främsta rummet. Vid en vårdnadstvist, som i sig är mycket påfrestande för barnet, ska 'stor vikt läggas vid deras berättelse. Inget barn ska tvingas erfara att de under många år berättat för flertalet
2
personer eller myndigheter om kränkningar, utan att ha blivit tagen på allvar; utan att ha blivit hjälpt.
Ett led i regeringens ambition att förbättra bemötandet av barn när de utsatts för brott är instiftandet av så kallade barnahus. I dag finns de på över 20 orter runt om i landet och enligt en utvärdering som gjordes i slutet av 2010 har initiativet varit mycket framgångsrikt. På orter med barnahus blir fler barn läkarundersökta och fler barn får krisstöd. De barn som själva deltagit i förhör i barnahus har därtill varit övervägande positiva till det bemötande och stöd de fått.
För att de brottsdrabbade barnen ska kunna känna sig trygga i att berätta vad de har varit med om måste rättsväsendets myndigheter ha ett tydligt brottsofferperspektiv; ha medvetenhet om deras behov och reaktioner, samt bemöta de som drabbats med medkännande och professionalism. I maj i år gav regeringen brottsoffermyndigheten i uppdrag att vidareutveckla och genomföra ett utbildningsprogram för bättre bemötande av sexualbrottsoffer. Utbildningsprogrammet ska riktas till personal inom länspolismyndigheterna, Åklagarmyndigheten, Sveriges domstolar och till advokater. Utbildningen ska bland annat fokusera på barn och ungdomars särskilda utsatthet och behov vid sexualbrott.
Uppdraget ska vara slutfört och redovisat senast den 15 juni 2014.
På Socialdepartementet är-vi nu inne i slutskedet av beredandet av betänkandet: Lag om stöd o'ch skydd för barn och unga. (LBU).
Avsikten är att stärka skyddet för utsatta barn och som ett resultat av utredningen lägger vi ett lagförslag i juni månad.
Ett av förslagen som utredaren presenterar berör personalkompetensen inom Socialtjänsten. Utredaren har lagt förslag om krav på socionomexamen för arbetsuppgifter som innebär utredning och bedömning av barns behov och stöd och skydd. (Samt uppföljning av insatserna.) Socialsekreterare som saknar tidigare erfarenhet föreslås lämplig introduktion i yrket. Utredaren påpekar att det är självklart att socialsekreterare ska ha hög kompetens, med tanke på föräldrars och barns rättssäkerhet och berättigade krav på kvalitet i verksamheten. En specialistutbildning om minst ett år föreslås bland annat inom högskolan.
Då utredningen alltjämt bereds kan jag emellertid inte kommentera förslagen, utan endast redogöra för dem. Är du intresserad av LBU kan du läsa vidare på regeringens hemsida vi nedanstående länk:
http://www.sweden.gov.se/sb/d/12060/a/129772
3
Tack än en gång för ditt brev! Stockholm, maj 2012
Med vänlig h.älsning
I //<11 ) /L
l/VVA l"--?J
Ulrik Lindgren
Politiskt sakkunnig för barn- och äldreministern
Postadress
103 33 Stockholm
Besöksadress
Fredsgatan 8
Telefonväxel
08-405 10 00
Telefax
08-723 11 91
E-post: registrator@social.ministry.se
LÄNKLISTA:
I ) VAD ÄR PA(S)?
I ) VAD ÄR PA(S)mmmm
SVENSKT AVSTÅNDSTAGANDE TILL PAS
mmmm
R. A. GARDNERS 8 KRITERIER PÅ UTSATTHET FÖR PA(S)
HISTORISK / ANTROPOLOGISK / MYTOLOGISK / RELIGIÖS KONTEXT TILL PA(S)
JU FLER REFORMER - DESTO MER URHOLKAT RÄTTSSKYDD
mmmm
II ) VETENSKAP ELLER VIDSKEPLIGA FÖRVILLELSER
EN TYDLIGGÖRANDE BEGREPPSAPPARAT FÖR ATT STÄDA UPP I PA(S)-LOBBYISMENS BEGREPPSRÖRA
"KÖNSKRIG" - ELLER KAMP FÖR KVINNORS OCH BARNS MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
III ) LYTSY / BERGENSTEIN: BARN SOM TVINGAS VÄLJA BORT EN FÖRÄLDER
ANNIKA REJMER - FÅGEL ELLER FISK?
FRU JUSTITIAS FAKTARESISTENS = "OBJEKTIVITET" ? INTERVJU MED ANNA SINGER
LYTSYS INTERVJU MED LAGMAN MATS SJÖSTEN
LYTSYS INTERVJU MED BARNLÄKAREN LARS H. GUSTAVSSON
mmmm
IV ) NUTIDA INTERNATIONELL FORSKNING SOM ENHÄLLIGT VEDERLÄGGER PA(S)-KONCEPTET SOM OVETENSKAPLIGT
mmmm
JENNIFER HOULTS OMFATTANDE GENOMGÅNG AV PAS-LOBBYISMENS OHEDERLIGA METODER
MÖDRAR DISKRIMINERAS TILL FÖRMÅN FÖR VÅLDSUTÖVANDE FÄDER MED HJÄLP AV PA(S)
V ) SVENSKA KRITIKER AV PA(S)
STEFAN WIDELLS BREV 2011 TILL POL. SAKKUNNIG U. LINDGREN OCH HANS GODDA YXSKAFT- SVAR
STEFAN WIDELLS ARTIKEL OM PAS I GP 2011
BRYNGE: LÄS LENA HELLBLOM SJÖGRENS ARTIKELN SOM EN SAGA
VI ) NUTIDA SVENSKA PA(S)-LOBBYISTER
PROFESSOR SVERKER SIKSTRÖM UPPFINNER HJULET PÅ NYTT
F D. JURIDIKSTUD. NIKLAS MAGEE MATELUNA
VII ) GENOMGÅNG AV PRAXIS I SVENSKA DOMSTOLAR GÄLLANDE BROTT - OCH TVISTEMÅL MED GRUND I DOMESTIC VIOLENCE OCH / ELLER CHILD ABUSE
REGERINGEN AVSVÄR SIG ANSVAR FÖR DOMARKÅRENS KOMPETENSUTVECKLING
ULV I FÅRAKLÄDER - "MEDLAREN" PETER HANTHE
BO:s YTTRANDE ÖVER 2002 ÅRS VÅRDNADSKOMMITTÉ
MAMMORS BESKYDDARINSTINKT - ETT HOT MOT BARN?
VIII ) HÖGKVALITATIV SVENSK FORSKNING SOM LÄGGS I BYRÅLÅDORNA
LÄNKLISTA:
I ) VAD ÄR PA(S)?
I ) VAD ÄR PA(S)mmmm
SVENSKT AVSTÅNDSTAGANDE TILL PAS
mmmm
R. A. GARDNERS 8 KRITERIER PÅ UTSATTHET FÖR PA(S)
HISTORISK / ANTROPOLOGISK / MYTOLOGISK / RELIGIÖS KONTEXT TILL PA(S)
JU FLER REFORMER - DESTO MER URHOLKAT RÄTTSSKYDD
mmmm
II ) VETENSKAP ELLER VIDSKEPLIGA FÖRVILLELSER
EN TYDLIGGÖRANDE BEGREPPSAPPARAT FÖR ATT STÄDA UPP I PA(S)-LOBBYISMENS BEGREPPSRÖRA
"KÖNSKRIG" - ELLER KAMP FÖR KVINNORS OCH BARNS MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
III ) LYTSY / BERGENSTEIN: BARN SOM TVINGAS VÄLJA BORT EN FÖRÄLDER
ANNIKA REJMER - FÅGEL ELLER FISK?
FRU JUSTITIAS FAKTARESISTENS = "OBJEKTIVITET" ? INTERVJU MED ANNA SINGER
LYTSYS INTERVJU MED LAGMAN MATS SJÖSTEN
LYTSYS INTERVJU MED BARNLÄKAREN LARS H. GUSTAVSSON
mmmm
IV ) NUTIDA INTERNATIONELL FORSKNING SOM ENHÄLLIGT VEDERLÄGGER PA(S)-KONCEPTET SOM OVETENSKAPLIGT
mmmm
JENNIFER HOULTS OMFATTANDE GENOMGÅNG AV PAS-LOBBYISMENS OHEDERLIGA METODER
MÖDRAR DISKRIMINERAS TILL FÖRMÅN FÖR VÅLDSUTÖVANDE FÄDER MED HJÄLP AV PA(S)
V ) SVENSKA KRITIKER AV PA(S)
STEFAN WIDELLS BREV 2011 TILL POL. SAKKUNNIG U. LINDGREN OCH HANS GODDA YXSKAFT- SVAR
STEFAN WIDELLS ARTIKEL OM PAS I GP 2011
BRYNGE: LÄS LENA HELLBLOM SJÖGRENS ARTIKELN SOM EN SAGA
VI ) NUTIDA SVENSKA PA(S)-LOBBYISTER
PROFESSOR SVERKER SIKSTRÖM UPPFINNER HJULET PÅ NYTT
F D. JURIDIKSTUD. NIKLAS MAGEE MATELUNA
VII ) GENOMGÅNG AV PRAXIS I SVENSKA DOMSTOLAR GÄLLANDE BROTT - OCH TVISTEMÅL MED GRUND I DOMESTIC VIOLENCE OCH / ELLER CHILD ABUSE
REGERINGEN AVSVÄR SIG ANSVAR FÖR DOMARKÅRENS KOMPETENSUTVECKLING
ULV I FÅRAKLÄDER - "MEDLAREN" PETER HANTHE
BO:s YTTRANDE ÖVER 2002 ÅRS VÅRDNADSKOMMITTÉ
MAMMORS BESKYDDARINSTINKT - ETT HOT MOT BARN?
VIII ) HÖGKVALITATIV SVENSK FORSKNING SOM LÄGGS I BYRÅLÅDORNA